A közösség ereje

Amióta ember létezik, közösség is létezik. A közösség „eleven organizmus”, több formája vesz körül bennünket: a család, az osztálytársak, munkatársak, a hobbinkhoz kapcsolódó közösségek, a településünk közössége, a társadalom mint közösség stb. A közösség olyan tapasztalásokhoz juttat bennünket, amelyeket más módon nem élhetünk át, például az együttlét csak társas közegben értelmezhető, de a kirekesztettség érzése is csak így jöhet létre.

Együtt könnyebb

Mi most elsősorban az érzelmi szempontokat hívjuk elő, hozzákapcsolva mindezt a diabéteszes közösségekhez, különös figyelemmel saját közösségszervező tevékenységünkre, azaz a MentaPRO Alapítvány által életre hívott segítő közösségre.

A diabétesszel élők és a diabéteszes gyermeket nevelő szülők az „együtt könnyebb” élményét azokban a közösségekben élhetik meg, ahol sorstársakkal lehetnek együtt, legyenek azok valódi vagy virtuális közösségek. A közösségi élmény pluszt ad, különösen igaz ez akkor, ha nemcsak mi kapunk támogatást egy sorstársközösségtől, de magunk válunk segítővé, támogatóvá. E szerepeink változhatnak is, hiszen olykor mi várunk együttérzést, tanácsot, tapasztalatot másoktól, máskor mi sietünk segíteni, együtt gondolkodni, válaszokat adni.

A MentaPRO Alapítvány szülői közössége közel 4 éve működik, általában havonta egy szombat délutánt töltünk együtt. A csoportvezető pszichológus (Bóta Tímea) és a közösségfejlesztő szakember (Kerekes Andrea) szoros együttműködése mellett az orvosszakmai támogatást a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának diabetológus szakorvosai adják (elsősorban dr. Körner Anna és dr. Tóth-Heyn Péter), és számíthatunk tapasztalt, érintett szülőkre, valamint 1-es típusú diabétesszel élő felnőtt önkénteseinkre is.

Hétköznapi példák

A csoport hatékonysága ennyi idő elteltével már jól látható: sok fontos problémát jártunk körül, rengeteg tapasztalattal lettünk gazdagabbak. A résztvevők minden alkalommal feltöltődve, megerősödve mennek haza, rendre pozitív visszajelzéseket kapunk. A légkör elfogadó és pozitív, a bizalom gyorsan kialakul – az új belépők számára ez különösen fontos, így már első alkalommal teljes jogú csoporttagként oszthatják meg gondolataikat a többiekkel.

A csoport aktuális állapotának, hangulatának megfelelően jellemzően néhány témakör köré csoportosított szabad beszélgetés folyik, időnként a pszichológus által irányított beszélgetésekkel vegyítve. A jelen lévő szakemberek viszonya partneri, elfogadó, egymásra reflektáló. Fontos jellemzője az összejöveteleknek, hogy a pszichológus hétköznapi példákon keresztül közvetíti a szakmai megállapításait, mindeközben segítve a csoporttagokat érzelmeik tudatosításában. Pozitív, optimista légkörben osztjuk meg tapasztalatainkat, segítve a kevésbé rutinos tagokat.

MentaRelax hétvégék

2018 nyarán MentaRelax néven megszerveztük az első olyan hosszú hétvégét, ahol a csoporttagok kicsit elvonulhattak a hétköznapi problémáiktól, és vidám hangulatú, aktív napokat tölthettek el egy olyan sorstársközösségben, ahol érzelmi biztonságban voltak.

Törekvésünk, hogy nemcsak Budapesten, hanem az ország több pontján is jöjjenek létre 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családokat segítő MentaPROgramok. MentaRelax hétvégéket is szervezünk. Ehhez várjuk az aktív, tenni vágyó, tapasztalt szülők jelentkezését is, akikkel közösen létrehozhatjuk ezeket a csoportokat, programokat. Tegyünk együtt sorstársainkért, mert a közösség ereje sok nehézségen átlendít – együtt könnyebb!

Kerekes Andreaokleveles közösségfejlesztő, diabéteszedukátor
kerekes.andrea@mentapro.hu

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!