Nem akadály!

Illusztráció

Szuperhősök között

Mármint a cukorbetegség nem lehet akadálya sem annak, hogy teljes életet éljünk, sem annak, hogy különbek legyünk az átlagembereknél, akik egészségesek vagy annak tartják magukat. Ismerd meg néhány sorstársunkat, akiknek a teljesítménye – a diabétesztől függetlenül is – elismerésre, dicséretre, csodálatra méltó! – Szabados Judit összeállítása.

Devin Grayson képregényíró nevét olyan karakterekhez köthetjük, mint Batman, Macskanő, Superman, Éjszárny. Egyaránt dolgozott DC Comic és Marvel képregényeken, munkáival, aki látott már képregényadaptációt, vagy fogott a kezében képregényt, biztosan találkozott. Azt azonban kevesen tudják, hogy a szuperhős-történetek írója, Devin 1-es típusú cukorbeteg, és van saját bejáratú szuperhőse is, Cody, a rohamjelző golden retriever.

Batman, a nagy szerelem

Az egyetemen történetet kellett kreálni valakiről, aki inspirálólag hatott rá. Devin ahelyett, hogy választott volna egy személyt a saját életéből, kitalált egy Flynn nevű karaktert, aki egy afrikai expedíció végén egy vízesés tetejéről énekelve zuhan a mélybe.

– Ennél nagyobb őrültséget ki se találhattam volna, annyira abszurd, hogy meggyőződésem volt, meg fognak buktatni miatta. Engem lepett meg legjobban, hogy miután felolvastam Flynn történetét, az egész osztály meghatottan sírt. Azt hitték, a sztori igaz.

Devin rájött, mennyire fontos számára egy-egy történetben a karakterek motivációja és egymáshoz fűződő viszonya.

A képregényíráshoz az utolsó lökést egy délutáni tévékapcsolgatás adta, amikor egy régi Batman-részbe futott bele:

– Itt volt Batman, ez az elképesztő, hősies, de kissé őrült, introvertált figura és tanítványa a vidám, extrovertált, társaságkedvelő Robin. Hirtelen mindent tudni akartam kettejük viszonyáról, és ezt az eredeti képregényekben kellett keresnem.

Devin annyira beleásta magát a témába, hogy végül telefont ragadott, és felhívta a DC Comicsot, a Batman és Robin képregények kiadóját.

– Mondtam, hogy beszélni szeretnék azzal a fickóval, aki Batmanért felelős, és a recepciós magát Dennis O’Neilt, a Batman sorozat minden idők egyik legmeghatározóbb íróját kapcsolta.

Hosszasan beszélgettek, majd Devin küldött néhány kéziratot a szerkesztőnek. A kiadó ezután munkát ajánlott neki. Devin New Yorkba költözött, és a Macskanő sorozaton kezdett dolgozni. A Macskanő után számtalan más felkérés érkezett, Devin több Batman-könyvet is jegyez.

– A „Batman: Gotham lovagját” írni volt a csúcsa mindannak, amit Batman karakterével akartam tenni. Még mindig hihetetlen érzés, hogy mindez szimpla rajongásból jött létre, és egyszerűen csak hagytam, hogy a szenvedély vezessen a karrierem során.

Cody, a rohamjelző barát

Devin másik szenvedélye – munka mellett – az ő személyes szuperhőse, Cody.

– Tizenöt éves koromban lettem cukorbeteg. A diabétesz számomra hatalmas tanulási folyamat volt, nagyjából 10 évig tartott. Eleinte nem nagyon foglalkoztam vele, beadtam az inzulint, amikor kellett, mértem a cukrom, de nem emlékszem, hogy miként, hogyan vált az életem részévé a cukorbetegség.

Egy napon – 20 évnyi cukorbetegség után – azonban Devin ráébredt, a diabétesszel sokkal komolyabban kell foglalkoznia, mert a szövődmények már az ajtón kopogtatnak, a betegsége pedig egyre nehezebben menedzselhetővé válik.

– Találtam egy szervezetet, amelyik rohamjelző kutyákat képzett, kifejezetten cukorbetegek számára. Elképesztőnek találtam, hogy a kiképzett kutyáik kiszagolják a vércukorszint változását, és figyelmeztetnek még azelőtt, hogy a vércukoresés hatását érezné az ember.

Így került hozzá Cody, a rohamjelző golden retriever, aki teljes egészében megváltoztatta Devin életét.

– Cody mellett végre nem érzem úgy, hogy egyedül cipelek egy hatalmas terhet.

A kutya a nap 24 órájában figyel Devinre, aki azóta sokkal felszabadultabb.

– Cody előtt rettegtem a hipoglikémiától, nem mertem egyedül sehová menni, idővel lemondtam a túrázásról és még számtalan dologról, amit nagyon szerettem. Codyval viszont hatalmasakat sétálunk, játszunk, jól érezzük magunkat a szabadban.

Cody nemcsak Devinnek, de a környezetében élő más cukorbetegeknek is segít, egyik idősebb kolléganőjének diabéteszét például Cody „diagnosztizálta”.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!