Nem akadály!

Illusztráció

Szépségkirálynő pumpával

Mármint a cukorbetegség nem lehet akadálya sem annak, hogy teljes életet éljünk, sem annak, hogy különbek legyünk az átlagembereknél, akik egészségesek vagy annak tartják magukat. Ismerd meg néhány sorstársunkat, akiknek a teljesítménye – a diabétesztől függetlenül is – elismerésre, dicséretre, csodálatra méltó! – Szabados Judit összeállítása.

Show me your pump, vagyis Mutasd a pumpád! Mozgalom, amelyet a félelemből és a szégyenkezésből való kitörési vágy hívott életre. Mozgalom, amely gyerekek ezreinek adott önbizalmat, és segített az önelfogadásukban. Sierra Sandison pedig az ember a mozgalom mögött. A diabéteszes szépségkirálynő, aki nem titkolja, kapott bőven hideget-meleget a kiállásáért.

Sierra Sandisont 2012-ben, 18 évesen diagnosztizálták 1-es típusú cukorbetegséggel. Akkoriban kezdett szépségversenyeken részt venni, úgy érezte, a diagnózis mindent a feje tetejére állít, és a diabétesz megakadályozza a céljai elérésében.

Eleinte struccként…

Eleinte tudomást sem akart venni az állapotáról, egyszerűen homokba dugta a fejét. Ennek megfelelően a vércukorértékei összevissza cikáztak, Sierrának folyamatos küzdelmet jelentett a diabétesz. Minden javaslat ellenére évekig elutasította az inzulinpumpát is. Félt, nem tudja titkolni, látható jele lesz a cukorbetegségének. Félt, hogy megbélyegzik emiatt, hogy mindez nem illik bele a szépségről alkotott képbe, amit képviselni próbált. Úgy gondolta, jobban teszi, ha nem vállalja fel, még azon az áron is, hogy az egészségét veszélybe sodorja.

Végül Nicole Johnson, az 1999-es év Miss Amerikája példája győzte meg, aki szintén inzulinpumpát hordott a szépségversenyek alatt. Johnsont a pumpa nem befolyásolta abban, hogy megnyerje a rangos elismerést.

Bikiniben, pumpával

Sierra így pumpára váltott, de a készüléket, ameddig csak lehetett, rejtegette első versenyén. A bikiniforduló azonban dilemma elé állította. Végül, összeszedve minden bátorságát, pumpával az oldalán, egy szál bikiniben vonult a kifutóra. Tucatnyi kép készült róla, amelyeket a verseny után a sajtó is felkapott.

Illusztráció

Egy fotót pedig Sierra maga osztott meg közösségi oldalain. A képen Wonder Woman pólóban, a fején a Miss Idaho verseny győztesének járó koronával és szalaggal mosolyog arra buzdítva, hogy mások is villantsanak pumpát, és töltsék fel a fotót #showmeyourpump hashtaggel. Viseljék bátran, méltósággal, és ne hagyják, hogy akadályozza őket bármiben is! Ne hagyják, hogy a cukorbetegség vagy a pumpa határozza meg őket! Ne féljenek mások lenni!

Sierra kapott bőven negatív kommenteket az akciója után, titulálták magamutogatónak és gusztustalannak a viselkedését. Időnként nehezen viselte, de egy percig sem gondolta, hogy meghátrál. Talán az olyan kommentek miatt sem, mint azé az anyukáé, aki lánya nevében mondott köszönetet. „Épp most változtattad meg a 11 éves lányom nyarát! Nincs nagy önbizalma, de amióta látta a fotódat, alig várja, hogy holnap a strandon bikiniben ne rejtegesse, hanem a bugyira akasztva hordhassa a pumpáját, és aztán a róla készült fotót feltölthessük a Twitterre!”

Büszkén vállalni!

A 11 éves kislányt pedig rengetegen követték, a Twittert azóta is elárasztják a #showmeyourpump hashtaggel készült képek. Sierra pedig így írt Instagramján a kritikákra is reagálva: „Üzenem mindenkinek, akár cukorbeteg, akár nem, mindegyikünknek van valamije, ami a média által diktált tökéletes szépségideálba nem illik bele, és ez rendben van. Ettől nem leszel kevésbé szép. Mindegyikünknek megvannak a maga gátlásai, kihívásai és próbatételei.”

Sierra számára a cukorbetegség ma már nem akadály, sokkal inkább eszköz, hogy inspirálja a diabétesszel élőket. Iskolákban, konferenciákon, különböző rendezvényeken beszél arról az útról, amelyet bejárt a diagnózistól a Miss Amerika verseny kifutójáig. Sierra őszintén vallja, nem titkolni kell azt, ami egyedivé tesz bennünket, hanem büszkén vállalni.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!