Nyári táborok 2016

Szabadiban – szabadon

Egyesületünk szervezésében 1990 óta minden évben 10-14 napot nyaralunk Balatonszabadiban, a Székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház üdülőjében. Táborunkban 5–15 éves (49 fő) cukorbeteg gyermek pihenését oldottuk meg orvos, szakápoló, dietetikus felügyelete mellett. Ebben az évben 3 turnust, korcsoportok szerint elosztva tudtunk szervezni. Turnusváltáskor az érkező, illetve távozó gyermekek egy napot együtt töltöttek.

Célunk, hogy a gyermekek az állapotukat elfogadják, megtanulják a betegségük kezelését és egészséges társaikhoz hasonló életet éljenek. Egyre nagyobb önállóságra tegyenek szert, és ha csak pár napra is, de tehermentesítsük a szülőket.

Idén a táborozó gyerekek 97 százaléka inzulinpumpát viselt. Ez nagy könnyebbséget jelentett számunkra, hiszen így rugalmasabban tervezhettük meg étkezésüket és napi programjaikat. Nyolc gyermek diabétesze mellett cöliakiás is volt, így meg kellett oldanunk gluténmentes étrendjüket is.

A gyerekeknek naponta ötszöri, hatszori étkezést biztosítottunk. Az ebéd elfogyasztása étteremben történt, a többi étkezést pedig mi oldottuk meg a kapott és megvásárolt élelmiszerekből.

A táborokban az oktatásokon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a mozgásra, sportra, ezért az időjárástól függően fürdünk, kirándulunk, ügyességi versenyeket szervezünk. A szabadidős programok felelőse Grigóliát Gabriella volt, aki kicsi korától kezdve 1-es típusú diabéteszes. Táboraink koordinátora Vajdáné Csák Rózsa, egyesületünk elnöke.

Az idei évben a kicsikkel indult a tábor. Voltak, akik először táboroztak. Ők nagyobb figyelmet, segítséget igényeltek, amibe igyekeztünk rutinos társaikat is bevonni.

Amint megérkeztek a gyerekek, pillanatok alatt megtelt élettel az üdülő. Az elhelyezkedés után ismerkedés következett, majd vércukormérés, akinek kellett, inzulinbeadás, máris indulhattunk a jól ismert étterembe, ahol szeretettel fogadtak bennünket. A délután nagy részét a parton töltöttük, a merészebbek a vízbe is bemerészkedtek. Vacsoráig szabadfoglalkozás, majd újra közös tevékenység. Még egy kis vércukor-ellenőrzés, inzulin, aztán mindenki nyugovóra tért.

Másnap, jó idő ide vagy oda, megkezdődött az oktatás. A napirendet úgy állítottuk össze, hogy délelőttönként elméleti és gyakorlati oktatást szerveztünk, amely kiscsoportos foglalkozások keretében zajlott. Dr. Karádi Zsuzsanna és dr. Benn Orsolya a diabéteszről, az inzulinok hatásáról, a hipo- és hiperglikémiáról, Ildikó néni, Éva néni az inzulin beadási helyeiről, a helyes vércukormérésről, a váratlan helyzetekre való felkészülésről tartott gyakorlati oktatást. Enikő néni az étrendről, az ételek szénhidrátmennyiségének, grammjának megbecsléséről beszélt a gyermekeknek.

A szabadidős programok között számháború, kidobó, ügyességi játékok szerepeltek, valamint balatoni fürdőzés, élményfürdőzés, siófoki séta, állatsimogató, hajózás a Balatonon, gokartozás. Esténként rengeteg közös játékot szerveztünk: sorverseny, kidobó, kacsintós, na és persze az elmaradhatatlan számháború! A környék lakói, nyaralói is jóleső mosollyal nyugtázták a gyerekek lelkesedését.

Vendégeink is voltak a táborban, több szponzoráló cégtől, akik interaktív játékokkal szórakoztatták a gyermekeket a szakmai tudásanyag átadása mellett. Lala bohóc is meglátogatott minket, aki jó kedvet, kacagást hozott a gyerekek életébe.

A búcsúesten fergeteges műsor adtak elő a gyerekek. Volt itt minden, vers, ének, mókás jelenetek. A színvonalra nem lehetett senkinek panasza. A gyerekek beleadtak apait-anyait.

Utolsó nap búcsú a Balatontól, a tábortól. Minden gyermek úgy vált el tőlünk, hogy jövőre ugyanitt találkozunk.

Az időjárás kedvezett nekünk, végig nagyon jó volt az idő, hétágra sütött a nap, kivéve egy napot, amikor mintha dézsából öntötték volna a vizet, úgy esett az eső. A Balaton vize érkezésünkkor kb. 18 fokos volt, de nap mint nap melegebb lett. A gyermekeket nem zavarta a hideg víz, ők úgy fürödtek benne, mint a „kacsák”.

A napi többórai fokozott aktivitás miatt az inzulinadagok csökkentésére is gondolnunk kellett.

Természetesen a gyerekek korából adódóan a vércukormérések, az értékek, az inzulinok beadása szoros ellenőrzés alatt történt. Minden felnőtt minden helyzetet kihasznált az edukációra.

Szabóné Hajdú Ildikódiabetológiai szakápoló
Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!