Illusztráció

Nyári táborok 2016

Játszva tanulni...

„Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy király, akinek sok gyermeke volt. A király nagyon szeretett jókat enni, keveset mozogni, és országa miatt sokat idegeskedett. Egy napon súlyosan megbetegedett. Gyermekei hosszasan tanakodtak, hogyan segíthetnének édesapjukon, az ország királyán?! Egy éjszaka megjelent egy tündér, aki elárulta a nagy titkot: az egészség várának öt tornyát kell bejárniuk, s a tornyokban okosan, igazmondóan kell válaszolni a kérdésekre. A feladat nehéz, visszafordulni nem lehet, és beteg apjuk fölött egyre halad az idő. Induljanak egyszerre, a vakszerencse tündére segít a lépések nagyságának meghatározásában. Lesz, aki gyorsan halad, lesz, aki csak »lépeget«, de mindenkinek el kell érnie az egészség vízililiomához. Ha ez sikerül, édesapjuk újra mosolyog, a királyságban minden rendben lesz. Járják be test-őrtornyát, a lélek-fellegvárát, az éléskamra-vívótornyát, a szenvedélyek-tornyát, és jussanak át az ispotályon” – így kezdődik a társasjáték, amellyel sokat tanulhatunk az emberi testről, az egészséges táplálkozásról, lelki életünk nehézségeiről, önismeretről, az egészséget károsító szokásokról, szenvedélyekről és szóba kerülnek bizonyos betegségek.

Az Egri Diabétesz Napközis Táborunkban ezzel a társasjátékkal kezdtük a városnéző túra utáni „pihenést”. Ezt a játékot mindenki, gyermek és felnőtt, szülő és orvos egyaránt élvezte. Mindenki nyerni, haladni akart, és a válaszok kiegészítéseit is meghallgattuk. Játszottunk, beszélgettünk, tanultunk, miközben együtt voltunk, mi, cukorbetegek korra, nemre, súlyra, magasságra, képzettségre való tekintet nélkül. A gyerekek láthatták, hogy a felnőtt cukorbeteg is lehet okos felnőtt, nevető ember és lehet földön fekvő játszó gyermek.

A társasjátékot az egri védőnői alapítványtól kaptuk, a szakmai kiegészítést, kérdéseket felnőtt- és gyermekdiabetológusok adták.

Farkasné Juhász Margita Cukorbetegek Egri Egyesületének alelnöke

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!