Illusztráció

Hullámok hátán

Csaknem két éve indult útjára a MentaPROgram, amely cukorbetegséggel élő gyermekek családjait hivatott segíteni. Elsősorban aktív közösségi, pszichés támogatást nyújtunk a hozzánk fordulóknak – közösségépítő, feszültségoldó csoportos foglalkozások és egyéb programok keretében.

Illusztráció

Tevékenységeinket megalapozó gondolkodásunk középpontjában a család mint rendszer áll, és az egész rendszerben megjelenő állapotváltozást vesszük alapul. Ilyenformán nem a gyermekek felől közelítünk, hanem a szűkebb és tágabb család a kiindulási pont.

Interprofesszionális szemlélettel és módszerekkel dolgozunk: fontosnak tartjuk különböző szakemberek (diabetológus, pszichológus, közösségfejlesztő szakember, szociális munkás, dietetikus stb.), diabétesszel élő segítőink, valamint a szülők, családok partnerségen alapuló együttműködését.

Illusztráció

Azt tapasztaljuk, hogy a programunkban való részvétel csökkenti a frusztrációt, emellett bővíti és elmélyíti a diabéteszes életmódhoz kapcsolódó ismereteket, ezáltal pozitív hatással van a gondozóorvos és az érintett család kapcsolatára.

Érintettként mi, a MentaPRO Alapítvány létrehozói, önkéntes segítőinkkel együtt pontosan tudjuk, hogy diabéteszes gyermeket nevelni olyan, mint a nyílt tengeren kormányozni egy vitorláshajót: szép időben, nyugodt hullámokon könnyebb, viharban igazán embert próbáló kihívás. Soha nem adhatjuk fel, nem engedhetjük el a kormányt – még nyugodt vizeken hajózva sem, hiszen bármikor jöhet egy váratlan széllökés.

Illusztráció

Tudjuk, milyen tévhiteket kell eloszlatnunk gyermekünk diabéteszével kapcsolatban. Folyamatosan el kell mesélnünk a környezetünknek, hogy nem az édességevés okozta a cukorbetegségét, hanem egy autoimmun folyamat indult el a szervezetében. Döbbent arcokkal találkozunk, amikor kiderül, hogy nemcsak, hogy ehet szénhidrátot, de kell is ennie – bár megválogatjuk, milyen típusút, figyeljük a felszívódás időtartamát, és természetesen inzulint adunk hozzá.

Próbáljuk humorral kezelni a hétköznapjaink nehézségeit – ez segít akkor is, amikor éppen nagyon fáradtak vagyunk a sorozatos éjszakai vércukormérések miatt, vagy csak szimplán elegünk van az egészből. Kurátorunk, Reményi Réka blogjában (diabdolgok.blogspot.hu) érdemes követni a vicces és a komolyabb tartalmakat. Magunkra ismerhetünk az írásokban, nevethetünk azokon a helyzeteken, amelyek velünk is ugyanígy megestek, vagy bólogathatunk, hogy igen, ismerősek ugyanezek a nehézségek. Kacaghatunk önfeledten azon, hogy a hipóról nekünk nem a háztartási fertőtlenítőszer jut eszünkbe, és hogy a hűtő ajtajában nem tojást tartunk, ahogy általában szokás, hanem inzulint. Elolvashatjuk a diabétesz elfogadásának folyamatát is Réka családjának történetén keresztül – ezzel is tudatosíthatjuk magunkban, hogy mi éppen hol tartunk, melyik hullámot hódítjuk meg éppen a képzeletbeli vitorlásunkkal.

Ha pedig ezeket a pszichés folyamatokat még inkább szeretnénk tudatosítani, a MentPROgram keretében Bóta Tímea pszichológus kurátorunk segít bennünket hónapról hónapra. Facebook-oldalunkon rendszeresen közzétesszük ezen események időpontjait – bármikor lehet csatlakozni a közösségünkhöz.

Nyáron hagyományteremtő céllal családi napot szerveztünk. A jó hangulatú bringás piknik keretében szülői fórumot tartottunk dr. Körner Anna gyermekgyógyász, diabetológus és Bóta Tímea pszichológus vezetésével, és megrendeztük az első pumpás divatbemutatót is. 2017 júniusában ismét rendezünk családi napot – reméljük, a tavalyinál is nagyobb sikerrel.

Illusztráció

A Diabétesz Világnap alkalmából kabalánk, Menta béka átadásával köszönetünket fejeztük ki dr. Körner Annának, aki orvosként a kezdetektől elkötelezett segítője a munkánknak. Elismerésünket fejeztük ki ugyanezzel a kis ajándékkal Sárosi Ritának is, akiről úgy láttuk, az elmúlt évben frissen diagnosztizált diabéteszes gyermek szülőjeként nagyon sokat tett a közösségért. Ezen túl minden évben ezzel a kis gesztussal ismerjük el egy szakember és egy szülő, család erőfeszítéseit.

MentaPRO Alapítvány

facebook.com/mentaproalapitvany
Számlaszám: 11722010-20002482

A MentaPROgram első születésnapján kaptunk egy csodás rajzot a gyerekektől és a felnőttektől, amelyet a helyszínen alkottak nekünk. Ez a színes kép nemcsak kifejezi a közös sorsunkat, a megélt nehézségeinket és örömeinket, de erőt, biztatást is ad nekünk a folytatáshoz. Hullámhegyeken és -völgyeken át, egymást támogatva kormányozzuk a hajónkat – hiszen együtt könnyebb!

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!