Nem akadály!

Illusztráció

Diabétesszel a világ tetején

Mármint a cukorbetegség nem lehet akadálya sem annak, hogy teljes életet éljünk, sem annak, hogy különbek legyünk az átlagembereknél, akik egészségesek vagy annak tartják magukat. Ismerd meg néhány sorstársunkat, akiknek a teljesítménye – a diabétesztől függetlenül is – elismerésre, dicséretre, csodálatra méltó! – Szabados Judit összeállítása.

Illusztráció

Nem csak álmodozott arról, hogy a világ tetejére érjen. Szó szerint felkapaszkodott a világ legmagasabb csúcsaira. Will Cross meghódította már mind a hét kontinens legmagasabb hegyeit, és elérte az Északi- és a Déli-sarkot is. Mindezt cukorbetegen.

– Meg akartam mutatni az embereknek, hogy egy diabéteszest nem a cukorbetegsége határozza meg. A diabétesz menedzselhető, kontrollálható, uralható, még a legszélsőségesebb körülmények között is.

A kaland elkezdődik

Willt 9 évesen diagnosztizálták 1-es típusú cukorbetegséggel, mindez azonban nem akadályozta az ifjú titánt abban, hogy világhódító terveket szövögessen.

– Soha nem akartam focista lenni, vagy baseballjátékos, mindig a mászás vonzott. Már kisgyerekként kimásztam a kiságyból, felmásztam a bútorokra, a függönyre, mindenre, amire lehetett.

Kamaszként kezdett komolyabban foglalkozni a hegymászással. Évről évre fejlődött, egyre komolyabb kihívások elé állította magát. A középiskola után jelentkezett egy nemzetközi expedícióra, de elutasították a cukorbetegsége miatt. Nem hagyta annyiban, levelet írt, amelyre maga Károly herceg, az expedíció vezetője válaszolt: Will speciális engedéllyel részt vehetett a három hónapos patagóniai programban. Mindez pedig nemcsak arra tanította meg, hogy harcoljon az álmaiért, de Bear Gryllsként túlélésért küzdve a vadonban.

Felkészülés

– Nem javaslom senkinek, hogy egy hátizsákkal nekiinduljon 6000 méteres hegyeknek, csak azért, hogy bebizonyítsa, a cukorbetegség legyőzhető. Ilyen magas csúcsokat meghódítani mindenkinek hatalmas kihívás. Cukorbetegen pedig különösen.

Az extrém időjárási viszonyokra nem csak az emberi szervezet, de az inzulin sem reagál jól. Willt a patagóniai expedíció megtanította arra, hogy a későbbi, előtte álló kihívásokra alaposan felkészüljön. A Déli-sark meghódítását tervezte, ami hatalmas falatnak ígérkezett.

Kőkemény mínuszok, csípős szél, lavinák, kevés oxigén… Ezeken kívül is számtalan kérdés merült fel: milyen diéta működik extrém körülmények között? Vajon a szervezete kibírja a 60 napos túrát? Az inzulin megfagy?

Két évbe telt, mire alaposan fel tudott készülni, és megtalálta a megfelelő megoldást arra is, hogy az inzulin bírja az akár mínusz 40 fokos hőmérsékletet is. A pittsburghi egyetem kutatói aerogéllel szigetelték a penjeit, így vágott neki a kalandnak. A módszer bevált, Will a hegymászásra tudott koncentrálni, nem kellett az inzulin miatt aggódnia.

A világ meghódítása

Meghódította a sarkokat, és minden kontinens legmagasabb hegycsúcsát megmászta. Első amerikaiként és a világ első cukorbetegeként teljesítette a kihívást. A Mount Everest megmászása volt a legnagyobb falat, több nekifutás és keserves kísérlet után – volt, amikor 100 méterrel a csúcs előtt kellett visszafordulniuk – végül teljesítette minden hegymászó legnagyobb álmát. A világ legkülönlegesebb helyein járt, olyan feltérképezetlen területeken vezetett expedíciókat, mint Grönland, Patagónia, Közép-Afrika, a Szahara és a Nagy-indiai-sivatag.

Will folyamatosan új kihívások után kutat. Amikor nem hegycsúcsokat hódít meg, akkor motivációs előadásokat tart, és cukorbetegeket bátorít arra, hogy találjanak célokat, amelyek fontosak számukra, és érjék is el őket.

– Mindenkinek van kihívás az életében. Valami, amit le kell küzdeni. Néha elesünk, megtorpanunk. De visszaszállunk a nyeregbe. Kövesd az álmaid! Bízz azokban, akik támogatnak! Élj a lehetőségeiddel! Ne hagyd, hogy a diabétesz megállítson!

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!