Illusztráció

Dcont® mobilalkalmazás segíti a cukorbeteg gyermekeket

Az inzulinnal kezelt cukorbeteg gyermekek minden nap több alkalommal is megmérik a vércukrukat, de ezek a mérések önmagukban csak az aktuális anyagcserehelyzetet mutatják. Ahhoz, hogy a sok mérésből következtetéseket lehessen levonni a terápia helyességére vagy az aktuális teendőre vonatkozóan, a vércukoradaton kívül még szükség van számos más, a kezelés sikerességét befolyásoló ismeretre is. Ezek közül a két legfontosabb az elfogyasztott étel kalkulált szénhidráttartalma, valamint az étkezéshez adott bólus inzulin mennyisége.

A 77 Elektronika 2016-ban a cukorbetegek igényeit figyelembe véve kifejlesztette a Dcont® mobilalkalmazást (www.dcont.hu/mobil), mely jelenleg Android okostelefonon használható, és a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az alkalmazásban lehetőségük van a gyerekeknek beírni az elfogyasztott étel szénhidráttartalmát és az ahhoz adott inzulin mennyiségét is az aktuális időpont rögzítésével. Ez alapján később elemezhető, hogy a becsült szénhidráttartalomhoz a kalkulált inzulinmennyiség kevés, elegendő vagy sok volt-e, és hasonló helyzetben a tapasztalatnak megfelelően korrigálható az inzulindózis.

Fontos tulajdonsága még az applikációnak, hogy a sportolást vagy egyéb fizikai aktivitást is rögzítheti a gyermek, megadva annak időtartamát, intenzitását, és listából kiválasztva a típusát is.

Gyermekeknél hasznos segítség lehet, hogy figyelmeztető jelzéseket is kapjon arról, hogy mikor kell inzulint adni, étkezni vagy vércukrot mérni. Ezek a mobilalkalmazásban beállíthatók, és a telefon jelez a gyermeknek a szükséges teendőről, ami segítheti megelőzni pl. a hipoglikémia kialakulását. Természetesen előfordulhat olyan eset is, amikor a gyermek nem veszi észre a hipoglikémiát, csak méri az alacsony vércukrot. Ilyenkor lehetőség van a megjegyzések közül kiválasztani, hogy hipoglikémia fordult elő az adott napon. Ennek a fordítottja is rögzíthető, amikor hipoglikémiaérzet van, de vércukormérés nem történt. A megjegyzések között egyébként több más hasznos, az életben előforduló esemény is rögzíthető, mint pl. lázas betegség, bulizás, a szokásostól eltérő tevékenység stb.

Ezek az adatok mind fontosak, hogy később a kezelőorvossal elemezve a történteket a megfelelő következtetések levonhatók legyenek, és megelőzhető legyen a kórosan alacsony vagy magas vércukorszint. Az elemzéseket már érdemes a Dcont® eNAPLÓ (www.dcont.hu) webes adatelemző felületen elvégezni, mellyel automatikusan szinkronizál a mobilalkalmazás. A célértékek beállítása után grafikonok és diagramok segítik egyszerűen érthetővé tenni, hogy mi is történt az elmúlt napokban a gyermek szénhidrát-anyagcseréjével.

Illusztráció
Illusztráció

A mobilalkalmazás az új, okos, már bluetooth kapcsolattal kommunikáló Dcont® NEMERE vércukormérő készülékkel az azonnali és közvetlen adatátvételre is képes. Az új vércukormérő készülékben rendszeres vércukormérés esetén két új érték is segíti az anyagcserehelyzet megítélését. Napi 2–4 vércukormérés és az étkezés előtti és utáni jelölők használata esetén 30 napra vonatkoztatva becsült HbA1c-tartományt tud kijelezni a Dcont® NEMERE vércukormérő, valamint ugyancsak a következő harminc napra megbecsüli a hipoglikémiák várható számát, amivel a hipoglikémiakockázatról ad felvilágosítást.

Természetesen a Dcont® mobilalkalmazás akkor is alkalmazható, ha korábbi fejlesztésű Dcont® vércukormérő készüléket használ a beteg. Ebben az esetben a vércukormérési eredmények számítógépen keresztül, a Dcont® adatfeltöltő programmal tölthetők fel a vércukormérő készülékből, melyek azután megjelennek a Dcont® eNAPLÓ és a Dcont® mobilalkalmazás felületén egyaránt.

Reméljük, az új fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a cukorbetegek könnyebben éljék napjaikat lehetőség szerint minél optimálisabb vércukorértékek mellett.

Fontos, hogy minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét, javaslatát a cukorbeteg gyermek kezelésével, teendőivel kapcsolatban, és tájékoztassa a használt vércukormérő készülék típusáról, illetve a hozzákapcsolt szolgáltatásokról.

Dr. Bibok Györgyorvosigazgató, 77 Elektronika Kft.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!