Nem akadály!

Illusztráció

Csökkenteni a napi terheket

Mármint a cukorbetegség nem lehet akadálya sem annak, hogy teljes életet éljünk, sem annak, hogy különbek legyünk az átlagembereknél, akik egészségesek vagy annak tartják magukat. Ismerd meg néhány sorstársunkat, akiknek a teljesítménye – a diabétesztől függetlenül is – elismerésre, dicséretre, csodálatra méltó! – Szabados Judit összeállítása.

Cégvezető, mérnök, profi kerékpáros, aktivista. Kyle J. Rose tizenhat éves kora óta cukorbeteg. Célja, hogy megkönnyítse a cukorbetegek számára a diabétesz menedzselésével járó napi rutint. Az Egyesült Államoktól a Közel-Keleten át Európáig járja a világot, hogy segítséget nyújtson.

Tinédzserként diagnosztizálták 1-es típusú cukorbetegségét.

– A kórházban hamar elsajátítottam a napi rutint az inzulininjekciókkal, a mérésekkel, és mindent megtettem, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessek a normál életemhez.

Minden kezdet nehéz

Mindez persze nem ment annyira egyszerűen, Kyle-nak időbe telt feldolgozni az életében bekövetkezett változást.

– Nehéz volt elfogadni, hogy a diabétesz mostantól az életem része, a nap 24 órájában, a hét minden napján. Mértem a cukrom, számoltam a szénhidrátot, adtam az inzulint: végeláthatatlan körforgássá vált.

Jobb és rosszabb időszakok követték egymást, hol könnyebben, hol nehezebben boldogult, míg egyetemistaként egy ponton besokallt.

– Nem akartam foglalkozni a cukorbetegségemmel, nem érdekelt az egészségem, lemondtam magamról. Az orvosom segített rádöbbenni, hogy muszáj változtatnom a hozzáállásomon. Együtt próbáltuk kitalálni, hogyan. Akkor nem gondoltam volna, hogy tizenöt év múlva én fogok tanácsokat adni orvosoknak, mit mondjanak a diabéteszes pácienseiknek, hogyan kezelhető a cukorbetegség a legextrémebb kondíciók között.

A közösség ereje

Miután Kyle cukorbeteg lett, szülei szerették volna, hogy részt vegyen egy cukorbetegeknek szervezett táborban.

– Eleinte tiltakoztam, de végül beadtam a derekam. Megismertem másokat, akik ugyanazon mentek keresztül, mint én. Arról beszéltek, hogy lehet teljesen normális életet élni cukorbetegen. Még mindig emlékszem, mennyire jó érzéssel töltött el, mennyire szükségem volt ezekre az impulzusokra.

Kyle számára hamar kiderült, hogy másoknak is hasonlóan meghatározó élményt jelentett a tábor.

– Kezdtem megérteni, hogy a közösség és az ilyen programok mennyire fontosak a cukorbetegek számára. Ez az élmény indított el az úton, amin most járok.

Nem elég akarni

Kyle az egyetem elvégzése után egészségügyi területen kezdett dolgozni, majd több társával megalapította a Team Type 1 szervezetet, amelynek ügyvezetője és szóvivője lett. Biciklisták, triatlonisták, futók és a világ első profi cukorbeteg-kerékpárcsapata alkotta a szervezetet.

– Célunk az volt, hogy megmutassuk az embereknek, cukorbetegként is élhetnek egészen rendkívüli életet, és akár profi versenyzőkké is válhatnak. Ez a fajta szemlélet akkoriban ritka volt, és a szülők is szívesen csatlakoztak frissen diagnosztizált gyerekeikkel a küldetésünkhöz.

– Csak később tudtam meg, hogy egyeseket nem motivált, sokkal inkább elidegenített az, amit mi, extrém sportolók teszünk, mert úgy érezték, ők ilyesmire sosem lesznek képesek. Mindazonáltal rengeteg kapcsolatot építettünk, követőket találtunk, és rengeteg tapasztalatra tettünk szert, de számomra mindezek egy másik utat jelöltek ki.

A mySugr-küldetés

Kyle közösséget szeretett volna teremteni és motivációt nyújtani a cukorbetegeknek. Létrehozott egy saját céget, majd csatlakozott a mySugr csapatához, akik cukorbetegek számára fejlesztenek különböző digitális megoldásokat.

Alkalmazásuk különlegessége, hogy nem csupán naplózási lehetőséget biztosít, de játékos formában motivációt nyújt, analizál, visszajelzéseket ad, közösséget teremt, edukál és igyekszik csökkenteni a diabétesz napi menedzselésével járó terheket.

Kyle ugyanakkor fontosnak tartja, hogy szegényebbek számára is elérhetővé váljon az egészségügyhöz való hozzáférés, és a fejlődő országokban is biztosítottak legyenek a cukorbetegek kezelésének alapfeltételei. Minderről a legnagyobb egészségügyi konferenciákon tart előadást világszerte.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!