Illusztráció

4 nap a Tátrában

A tavalyi év kedvezett a vállalkozó szellemű diabéteszeseknek. Aki inzulinpumpás terápiát folytat, nem ijed meg a 2500 méteres magasságtól, a vadvízi evezéstől és a mászófaltól sem, szívesen indult a Medtronic Diabetes által szervezett táborba, amely szeptember 1-4. között került megrendezésre a Tátrában, a Csorba-tó mellett. A négy ország cukorbetegeinek (Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Csehország) részvételével indult programban a sport és mozgás előnyös hatásait deríthettük fel, illetve jobban megismerhettük az inzulinpumpás kezeléshez kapcsolódó szenzor funkcióit is.

Illusztráció

A tábor egyik fő programja a Tengerszem-csúcsra induló túra volt, mely során a szállásunkról indultunk el hajnali 5 óra magasságában. A korán kelés után reggeli következett, majd a bázisinzulinokat módosítottuk átmenetileg, hogy a nagy fizikai aktivitás közben megpróbáljuk elkerülni az alacsony vércukorszinteket. Sokunkra inspirálóan hatott, hogy több tucat cukorbeteg egyszerre indult neki a hosszú kalandnak, ráadásul a séta a beszélgetésre is jó alkalmat adott, ahol az egyéni történetek is tanulságosnak bizonyultak. Az egész program alatt igyekeztük segíteni egymást, így a legtöbben eljutottunk addig a pontig, amit kitűztünk magunk elé. Természetesen a táj szépsége is lenyűgözött minket és a jó levegő is segítette utunkat. Túravezetőnk nem más volt, mint Peter Hámor, aki már az első este meglepett minket saját dokumentumfilmjével, amelyben bemutatta pályafutását, azaz milyen csúcsokat mászott eddig meg.

Illusztráció

A túra előtt és közben is segítőkésznek bizonyult, így például tanácsokat is kaphattunk arról, hogyan mozogjunk a láncokkal biztosított terepen. A nap végén a hotel wellness-részlegében pihenhettük ki a fáradalmakat. Ezen felül fontos volt valamennyiünk számára, hogy még többet megtudjunk a cukorbetegség kezeléséről a MiniMed 640G inzulinpumpa segítségével. Emiatt alakították ki a szervezők az oktatási blokkokat, ahol saját eredményeinkről, tapasztalatainkról beszélgethettünk.

Illusztráció

A következő nap Liptószentmiklósra indultunk, ahol a raftingot próbálhattuk ki. Egy rövid bemelegítő, és elméleti kurzus után átöltözve, vízhatlan ruhában és mentőmellényben jelentek meg a vállalkozó kedvű diabéteszesek, majd kisebb csoportokban szálltak be a gumicsónakokba. Ez a sporttevékenység kifejezetten csapatépítő hatású, mivel a megfelelő előrehaladás érdekében az egy oldalon ülőknek egyszerre kell evezniük. Ez a feladat sem gyerekjáték, voltak, akik felborultak, beakadtak, de végül mindenki elért a célhoz, és igyekezett vissza a kiindulóponthoz, hogy újabb kört mehessen.

A nap hátralévő részében a hotel környékén maradtuk, ahol több dolgot is kipróbáltunk: falmászást, sátorállítást, valamint radar (amit élesben bajba jutott hegymászók keresésére használnak) segítségével kereshettünk meg egy elrejtett tárgyat. Mindegyik tevékenység a hegymászási képességeket erősítette, a mászófalon pedig nemcsak egyedül kellett helytállnunk, de ha elakadt valaki, a tapasztaltabbak szívesen segítettek megtalálni a helyes utat felfelé. A záróest a zenés kikapcsolódás jegyében telt: dobolási képességeinket mértük fel különböző színű műanyag rudak segítségével. Az egyszínű rudak egyformán szóltak, de a különböző színűek másként. A zenetanárunk utasításainak megfelelő időzítésnek köszönhetően ismert dallamokat játszottunk el. Az este a hotel bárjában zárult, ahol beszélgetésre, játékra nyílt lehetőség, illetve némi ismerkedésre is a külföldi diabéteszesekkel.

Illusztráció

Ezalatt a tábor alatt biztosan állíthatom, mindannyian pozitív élményekkel, a kitartásról szóló „leckével” indultunk haza, de ami a legfontosabb: a végére magunk is úgy láttuk, nem különbözünk annyira a nem-diabéteszes társainktól.

Ezúton is köszönet illeti az összes szervezőt, segítőt, ápolót és orvost, akik színvonalas programokkal kedveskedtek nekünk és vigyáztak ránk.

Nagy Sándor Zsolt

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!