Visszatekintés a Diabetes 20. születésnapjára

A Diabetes 2009/3. számából

Amerikai elismerés magyar cukorbetegeknek

A hazai cukorbetegek gondozásának és érdekképviseletének történetében először vehették át csoportosan magyar diabéteszesek az amerikai Joslin Diabetes Center kitüntetéseit.

Lapunk ez év tavaszán felvállalta, hogy megszervezi a 25, 50 vagy 75 éve diabétesszel élők elismerését. Első lépésként elkészítettük az érmek és oklevelek igényléséhez szükséges kérdőívek magyar-angol nyelvű változatát, hogy megkönnyítsük azok értelmezését mind a hazai diabéteszesek, mind az igényeket elbíráló amerikai szakemberek számára.

Majd csodálatos alkalom nyílt: a Győrben március végén tartott diabétesz-szeniorok találkozója. Sok-sok igénylőlapot szétosztottunk a több mint 40 éve cukorbetegként élő sorstársaink között. (Vannak persze, akiket nem vonz az elismerés, de többen úgy érezték, az elmúlt évtizedek megalapozták igényüket.)

A Diabetes nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa – József Attila – gondoskodott az igényléshez szükséges dokumentáció fordításáról, majd az igényeket eljuttattuk az amerikai diabétesz-centrumhoz. Nagy örömünkre a kezdeményezést a Joslin Diabetes Center munkatársai is támogatták, főként, hogy a díjak átadását lapunk 20 éves születésnapi rendezvényére időzítettük. (A Magyarországon élő tévhittel ellentétben nem kell szövődménymentesnek lenni ennyi évtized után. Elegendő hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az érintett hány éve cukorbeteg.) Miután megérkeztek az Amerikában kiállított oklevelek és gratulálólevelek, elkészítettük azok magyar fordítását. Nem maradt hátra más, mint átadni ezeket 12 diabéteszesnek a lap születésnapi ünnepségén.

A kitüntetéseket a Joslin-érem Program keretében ítéli oda a Joslin Diabetes Center. Az USA-beli Boston városában található diabétesz-intézmény a világon egyedülálló módon három területen – kutatás, gondozás, oktatás – foglalkozik a cukorbetegekkel. A kutatók, diabétesz-szakemberek és edukátorok együttes munkájának köszönhetően számos tudományos felfedezést, egyedülálló kezelési módszert és modellt, valamint úttörő oktatóstratégiákat vallhat magáénak az intézmény.

A központ kutatórészlegében 300-nál is több tudós dolgozik az őssejt-biológia, a diabétesz genetikai hátterének vizsgálata, vagy éppen a diabétesz és a gyulladásos állapotok közti összefüggés felderítése terén. A Joslin Klinika ugyanakkor a világ legelső és legelismertebb diabétesz-gondozó központja. Nevét alapítójáról, Elliot P. Joslin orvosról kapta, aki egy évszázaddal ezelőtt lefektette a mai, modern cukorbeteg-kezelés alapjait. A klinika tevékenységét ma is áthatja dr. Joslinnak a páciensek bevonásába és felkészítésébe vetett hite. A centrum 1998-ban létrehozott egy részleget a diabétesz-ellátás minőségének javítása céljából. Az oktatási részleg munkatársai számos olyan oktatási programot dolgoztak ki, amelyet később világszerte átvettek és követtek a szakemberek.

A Joslin Diabetes Center 1970-ben indította el érem-programját, ám annak története jóval korábbra nyúlik vissza. 1948-ban Győzelem-érem néven alapítottak egy elismerést a 25 éve diabétesszel élők számára. A név idővel Kék szalagra módosult, amit a Joslin Diabetes Center ma 25 éves oklevélként ítél oda. A 70-es évek óta 550-nél is több oklevelet adományoztak azoknak, akik legalább 25, de legfeljebb 49 évet éltek diabéteszükkel, mintegy 2400 cukorbeteg az 50 éves érmet érdemelte ki. Az 1996–2005 közötti időszakban odaítéltek 17 darab, 75 év cukorbetegséget elismerő érmet is, 6 amerikai és egy új-zélandi asszonynak, továbbá 10 amerikai férfinak. Az érméket és okleveleket ugyanis nem csupán amerikai állampolgárok kaphatják meg, már számtalan angol, ausztrál, brazil, dél-afrikai, Fülöp-szigeteki, holland, japán, kanadai, orosz, pakisztáni, spanyol, svájci, svéd és természetesen magyar is átvehette.

Ranch C. Kimball, a bostoni központ elnök-igazgatója levélben köszöntötte a hazai kitüntetettek: A Joslin Diabetes Center igazgatósága, kurátorai és munkatársai nevében örömmel juttatom el Önhöz a mellékelt oklevelet, amellyel a cukorbetegként megélt huszonöt évet kívánjuk elismerni – írta Kimball a legalább negyed évszázada cukorbetegként élőknek. – Szeretnénk kifejezni Önnek tiszteletünket lelkiismeretes hozzáállásáért, és bátorságáért, melyet a diabétesszel leélt sikeres évek során minden nehézség ellenére tanúsított. Gratulálunk Önnek és a legjobbakat kívánjuk egészségének további megőrzéséhez!

A Diabetes lap által koordinált hazai Joslin-érem Program folyamatos. A veszprémi születésnapi rendezvény ideje alatt is számos, sok éve diabétesszel élő vette át a kitüntetés igénylőlapját. E nyomtatvány a szerkesztőségben bármikor igényelhető. Mi továbbra is várjuk mindazok jelentkezését, akik inzulinnal kezelt cukorbetegként sikeresen megéltek huszonöt, ötven vagy hetvenöt évet.

József Attila – Herth Viktória

Néhányan azok közül, akik átvehették a Joslin Diabetes Center elismerését: Bordás Béláné, Urbán Lászlóné, Budai Ferencné, Szakonyiné Nemes Klára (Klárától balra a lánya ül)

Bíró Antalné Berettyóújfaluban él, 48 éve cukorbeteg.

Bordás Béláné jászárokszállási sorstársunk 46 éve diabéteszes.

Budai Ferencné Alattyánban lakik, 45 éve „társa” a diabétesz.

Kovács Anna letenyei cukorbeteg 42 éve tartja kordában diabéteszét.

Szakonyiné Nemes Klára szombathelyi sorstársunk hiába fiatal asszony, már 40 évnyi diabéteszes sorssal „dicsekedhet”.

Urbán Lászlóné Jászapátiban él, 43 évnyi cukorbetegségéért vehette át az oklevelet.

Angyal Béláné 52 éve cukorbeteg. Őt évekkel ezelőtt a Diabetes hasábjain is bemutattuk. Akkor Győrben élt, ma Pápán lakik. Nemcsak oklevelet, érmet is átvehetett.

Juranovics Józsefné most is Győrben él. 56 évnyi cukorbetegsége miatt érdemelte ki a Joslin-érmet. Ám köszönet és dicséret illeti a tavaszi győri szeniortalálkozó megszervezéséért is. Ha nincs ez az összejövetel, a születésnapi rendezvényen nem vehette volna át ilyen sok diabéteszes az elismerést.

Dr. Koppány Miklós szakályi sorstársunk 51 évnyi cukorbetegségét követően kapta a Joslin-érmet.

Szmodits Zoltán budapesti sorstársunkat már szövődmények is terhelik, mégis megérdemli 56 évnyi betegséggel folytatott harcáért az elismerést, az érmet.

Cserti Józsefné Tiszavasváriban él. Épp 50 éve cukorbeteg. A győri találkozón kiderült, kitűnik a többiek közül. Akár hiszik, akár nem: 50 év után sincs felfedezett szövődménye. Gratulálunk!

A sztár, akit a Diabetes ez évi második számában a címlapon láthattak, dr. Szabadi Endréné 75 éves és 72 éve cukorbeteg. Mind a mai napig életerős, víg kedélyű, csodálatos asszony! Sajnos egy szemprobléma miatt nem tudott eljönni Veszprémbe, postán kapta meg elismerését.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!