Visszatekintés a Diabetes 20. születésnapjára

A Diabetes 2009/3. számából

Orvos – az orvosi előadásokról

A Diabetes újságban megjelenő néhány cikk szerzőjeként ért az a megtiszteltetés, hogy részt vehettem a folyóirat 20 éves fennállását ünneplő jubileumi rendezvényen. A Veszprém Arénát egy teljes napon át nem sportolók, hanem változatos korú cukorbetegek népesítették be azzal a szándékkal, hogy kikapcsolódjanak, tanuljanak. A rendezvény szervezői a legnevesebb hazai szakembereket kérték fel előadónak, az ő személyük engem is a szakmai programok felé vonzott. Az olvasók számára összeállítottam egy rövid összefoglalót a hallottakról, a teljesség igénye nélkül.

Az ünnepélyes megnyitó után a Peti teremben a cukorbetegség idegrendszeri szövődményeire fókuszáló szekció kezdődött, amelyhez Hevesi Tamás nagyszínpadon zajló koncertje adta a háttérzenét. Dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus és dr. Kiss Gábor ideggyógyász ismertette a diabétesz okozta idegkárosodás (neuropátia) jellegzetességeit és a kezelés lehetőségeit. Ijesztő számadatok hangzottak el: félpercenként történik egy alsó végtagi amputáció valahol a világon, hazánkban pedig évente 3-4000 amputációt végeznek diabéteszes betegeken. Gyakori szövődményről van szó, a cukorbetegég 20 éves fennállása után már minden második betegnél kimutatható.

Bizsereg – és ami a nagyobb baj, nem fáj

A diabéteszes betegek neuropátiáját furcsa kettősség jellemzi: nehezen csillapítható, főként az éjszakai órákban megjelenő zsibbadó-bizsergő fájdalom mellett a láb érzéketlenné válik, ami kezdetben észrevétlen sérülések, fertőzésék kiindulópontja lehet. Vándorfi főorvos úr előadásában részletesen kitért azokra a lábápolási feladatokra, amelyek elvégzése minden cukorbeteg számára ajánlható. A neuropátia kezelésén, a láb gondos ápolásán múlhat a végtag sorsa. Dr. Budai Erika két beteg (Lajos bácsi és Erzsébet) kórtörténetének ismertetésével bebizonyította a hallgatóságnak, hogy a neuropátia eredményesen kezelhető. Ebben a szekcióban említettek meg egy felmérést, ami azt mutatta, hogy az orvosok átlag 18 másodpercig hagyják betegeiket egyfolytában beszélni, ezt követően célzott kérdéseket tesznek fel. A vizsgálat során kitűnt, hogy a betegek akkor éreznék úgy, hogy minden panaszt elmondtak, ha 63 másodpercen át megszakítás nélkül beszélhetnének. Ez a felmérés számomra is nagyon tanulságos volt, azóta minden betegem megkapja ezt az 1 percet a szakrendelésen.

Inkább tervezzünk, mint korrigáljunk!

Dr. Hosszúfalusi Nóra, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense a vércukor-önellenőrzés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Az elmondottakból kitűnt, hogy az önellenőrző készülék rendszeres használata, a kezelési napló vezetése HbA1c-csökkenésben (0,4 százaléknyi) is kifejezhető anyagcsereállapot-javulást eredményez. Rendszeres méréssel derülhet csak fény a panaszokat még nem okozó, céltartomány feletti vércukorértékekre. Korrekcióval (étkezéstől független, kis dózisú gyors hatású inzulin beadásával) a vércukorértékek normalizálása elérhető, ami az észlelt vércukorkilengés alkalmi megoldását jelenti. Több nap vércukorprofilját elemezve észrevehetjük azokat az eltéréseket, amelyek visszatérő jellegűek, tendenciózusak. Ez esetben az inzulinkezelés módosításával, tervezésével megelőzhetjük a további kilengéseket. A korrekció és a tervezés kérdéskörét az alábbi útmutatással zárta le az előadó: inkább tervezzünk, mint korrigáljunk!

De ne feledkezzünk meg arról, hogy aki a vércukrát nem méri, az sem tervezni, sem korrigálni nem tud. Az előadásban szó esett még a szakmai ajánlásokban megfogalmazott célértékekről. A Magyar Diabetes Társaság szigorú irányleveket jelöl meg, eszerint 5,5 mmol/l alatti éhgyomri, 7,5 mmol/l alatti étkezés után mért vércukorérték jellemzik a jó anyagcsere-vezetést (önellenőrző készülékkel mért értékek). Néhány gyakorlati ismerettel is gazdagabbak lettünk, kiderült, hogy a vércukormérés során nem csak az ujjakat lehet megszúrni, hanem a tenyéren a hüvelykujj alatti területet is.

A diéta szabályai

Ladocsi Anikó (Győr) dietetikus a cukorbeteg-diéta lényegét vázolta fel a hallgatóság előtt. Néhány kiragadott gondolat az előadásból: A tej fogyasztása nagyon egészséges, de a cukorbetegek reggelire lehetőleg ne fogyasszák, mert a reggeli órákban markáns vércukor-emelkedést okoz. Tízóraira, uzsonnára már bátran iható, a javasolt mennyiség 2 dl étkezésenként. A diabéteszes betegek diétájának sarokpontja, hogy az egyes étkezésekkor elfogyasztható szénhidrátmennyiség korlátozott. Ezért fontos tudni az egyes étkezésenként megehető élelmiszerek maximális adagját: burgonya: 20 dkg, tészta, rizs: 5-6 dkg, főzelék: 3 dl, levesbe való tészta: 1 evőkanál (1 dkg).

A szakmai előadások után bekapcsolódtam a nagyszínpad programjába, ahol éppen a Nemzetközi Diabetes Szövetség Joslin-érmeinek átadása zajlott. 12 olyan cukorbeteg vehette át ezt a díjat, aki több mint 25 éve úrrá tudott lenni cukorbetegségén.

Az előítéletek ellen küzdenek

A rendezvényt a Pannon Várszínház műsora zárta. Az általuk megjelenített Táncdalfesztivál csak egy volt a számos, tartalmas kikapcsolódást jelentő kulturális program közül. A korábbi fellépők között üdvözölhettük Hevesi Tamást, aki fergeteges koncertet adott. Erős Antónia személyesen nem lehetett jelen. Ők mindketten a nyilvánosság előtt vállalják 1-es típusú diabéteszüket, ezzel nagyon sokat tettek a cukorbetegséggel kapcsolatos előítéletek felszámolásáért. Eddigi életükkel, munkájukkal egyértelműen bebizonyították, hogy a cukorbetegek teljes életet tudnak élni, semmivel sem rosszabbak nem cukorbeteg társaiknál.

Végül köszönet illeti a szervezőket azért, hogy olyan rendezvényt állítottak össze, melynek középpontjában végig a beteg állt. Várjuk a 25 éves jubileumi rendezvényt, amely biztosan csordultig tölti majd a Veszprém Arénát.

Dr. Bakó Barnabás

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!