Visszatekintés a Diabetes 20. születésnapjára

A Diabetes 2009/3. számából

Komoly érdeklődés a Diabetes20 rendezvényen

Cukorbetegség és neuropátia

A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport is meghívást kapott a Diabetes újság 20 éves rendezvényére. Az előadásukat nagy érdeklődés fogadta, ami ismét megerősítette abban a neves orvosszakértőket, hogy a betegeknek szükségük van, sőt igénylik a folyamatos tájékoztatást, és akarnak tenni egészségük érdekében. A folyamatos törődés a testünkkel különösen fontos cukorbetegség esetén, hiszen a diabétesz az egyik legtöbb szövődménnyel járó kórkép. Ezek a szövődmények azonban mindennapi odafigyelés mellett elkerülhetők, egyes már kialakult szövődmények pedig a megfelelő kezeléssel vissza is fordíthatók.

Mindehhez elengedhetetlen a rendszeres vércukor- és HbA1c-mérés, hiszen ezek képezik a cukorbetegség alapvető kontrollját, emellett pedig nem szabad elfelejtkezni a szükséges szem- és lábvizsgálatokról sem.

A Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport fontosnak tartja a cukorbetegek figyelmének felkeltését, hiszen a diabéteszesek körében az egyik leggyakrabban és legalattomosabb módon megjelenő szövődmény az idegi eredetű (más néven neuropátiás) fájdalom.

Dr. Vándorfi Győző, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház diabetológus főorvosa megdöbbentő, ugyanakkor elgondolkodtató adatokat osztott meg a hallgatósággal, melyek rávilágítottak arra, hogy nem szabad félvállról vennünk az első jeleket. A világon félpercenként kerül sor egy diabéteszes láb amputációjára, és élete során minden hatodik cukorbeteg, évente összesen 4 millió érintett esetében alakul ki talpi (fájdalmatlan, neuropátiás) fekély. Napjainkban a cukorbeteg páciensek alsó végtagi amputációjának 85 százalékát tartják megelőzhetőnek.

Magyarországon évente 3-4000 cukorbeteg lábát amputálják, ami a neuropátiás esetek kb. 10–15 százaléka! Neuropátiás eredetű amputációnak nem szabadna ma már előfordulnia, napi egyperces önvizsgálattal súlyos végtagi szövődmények is megelőzhetők lennének. Dr. Vándorfi Győző gyakorlati útmutatóként a diabéteszes lábápolást 10 fontos lépésben foglalta össze.

Dr. Kiss Gábor, a Károlyi Sándor Kórház neurológus főorvosa, a Munkacsoport tagja a neuropátiás fájdalomról és kezelésének lehetőségeiről tartott előadást, melyben a fájdalomtípusokat mutatta be, hiszen a fájdalom is sokféle lehet. Jól ismert az úgynevezett nociceptív fájdalom, mely sérüléskor, gyulladáskor, szövetkárosodáskor lép fel, éles, sajgó, lüktető jellegű, és élettani szerepe, hogy a sérült testrészt óvjuk a további károsodástól. A neuropátiás fájdalom teljesen más: itt az idegek károsodása okoz krónikus, élettani szereppel nem bíró, „értelmetlen” fájdalmat. A neuropátia nem minden esetben jár fájdalommal, az idegek károsodása miatt először érzészavar jelentkezik, ezt követően alakulhatnak ki fájdalmatlan fekélyek a talpon, melyeket a beteg sokszor nem észlel, csak ha a seb már megjelent. A fájdalmas neuropátia diabéteszben 10–20 százalék közötti, melynek jellegzetes tünetei a folyamatos égő, perzselő, szúró érzés, a végtagok éjszakai égő fájdalma, a rohamokban jelentkező nyilalló, hasogató, áramütés­szerű, villanyozó fájdalmak, illetve a fonákérzések fajtái, érzészavarok. A neuropátiás fájdalom szövődményeként pszichés jelenségek is kialakulhatnak, mint pl. alvászavar, szorongás, depresszió, és mindezek egymásra is hatással vannak. Minden második beteg, aki 25 éves diabéteszt tudhat magáénak, neuropátiás fájdalomban szenved.

A neuropátiás fájdalom anyagi terhet jelent nemcsak a betegnek és a hozzátartozóknak, hanem a társadalomnak, illetve az egészségügyi ellátórendszernek is, így tehát mindenkinek érdeke a fájdalom megelőzése, mielőbbi felismerése és kezelése.

Az idegi fájdalom sokféle tünetet produkálhat, így a fogorvostól a sebészig számos szakma kezelheti a beteget, ezért az orvosok számára sem egyszerű a diagnosztizálás.

Előfordul, hogy ha nem szakorvoshoz fordulunk, a kezelőorvosunk nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel a neuropátiát illetően. Nehéz a diagnosztizálás azért is, mert a betegek sokszor változó tüneteket észlelnek, melyek sokféle panaszt eredményeznek, amelyek más betegségekre is utalhatnak. Ráadásul sokszor a beteg sem tudja megfelelően leírni fájdalmát.

A kivizsgálás rendszerint a kórtörténet felvételével kezdődik, majd ezt követik a fizikális és eszközös vizsgálatok. A neuropátiás fájdalom gyógyszeres kezeléssel enyhíthető, speciális terápiák állnak rendelkezésre, melyek személyre szabva fejtik ki leghatékonyabban a hatásukat.

Dr. Budai Erika, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Fájdalom Ambulanciájának aneszteziológus-intenzív terápiás főorvosa, szintén a Munkacsoport tagja, esetbemutatásokon keresztül szemléltette a diabéteszes neuropátia tüneteit, következményeit, előfordulási formáit és a fájdalomcsillapítás különböző lehetőségeit.

Az esettanulmányok olyan helyzeteket mutattak be, melyek kiemelik a neuropátia legfontosabb tulajdonságait, s így útmutatást adhatnak a cukorbetegségben szenvedőknek: mire érdemes odafigyelniük, mit jelezhetnek bizonyos tünetek, milyen kockázattal járhatnak a különféle társbetegségek.

Lábápolás diabéteszben – 10 fontos lépés

1. Ellenőrizze lábait naponta

Figyelemre méltó lehet: elváltozás, bőrsérülés, vöröses területek, kifejezett nedvesedés, lábizzadás, bőrberepedés, vérzés, halvány (sápadt vagy kékes) bőrelszíneződés, érezhető bőrhőmérséklet-változás. A vizsgálathoz kézitükör használata javasolt, hogy a láb talpi felszíne is áttekinthető legyen.

2. Tartsa lábait mindig tisztán!

A megfelelő higiénia nagyon fontos a megelőzés szempontjából. A láb tisztítása meleg (nem forró) vízben, szappannal naponta elengedhetetlen. A lábfürdő után a lábat minden esetben szárazra kell törölni, a lábujjak között is.

3. Ápolja lábai bőrét!

A cukorbetegek kb. harmadának kifejezetten száraz a bőre, ami elsősorban az alsó végtagokon észlelhető. Megfelelő hidratáló krémmel a fájdalmas bőrberepedések, vérzések, fertőzések megelőzhetők. A lábápolás segíti a rugalmas, ép bőr megtartását.

4. Kerülje a forróságot!

Kerülendő a lábmelegítő, illetve a forró vizes lábfürdő használata.

5. Kövesse kezelőorvosa tanácsait!

Rendszeres kapcsolat szükséges a diabetológus vagy háziorvos kezelőorvossal. A beteg kerülje azon szerek, kenőcsök használatát, melyről korábban nem beszélt még kezelőorvosával.

6. Ne használjon szoros ruhaneműt!

Keringési zavarokkal küzdőknek különösen kerülendő a szoros nadrág, zokni, és minden olyan ruhanemű vagy kiegészítő, mely elszorítja a lábat és gátolhatja a vérkeringést.

7. Óvakodjon az éles, hegyes tárgyaktól!

Az éles eszközök (olló) hámsérülést okoznak, és ilyen esetben a cukorbetegekben jóval nagyobb a fertőzések kialakulásának kockázata. Hozzáértő pedikűrös sokat segíthet.

8. Kontrollálja testsúlyát!

Testsúlyfelesleg esetén lassú, kontrollált fogyás javasolt, ami egyébként az anyagcsere (vércukorszint) javításában is segíthet. Ezzel csökkenthető az alsó végtagra kifejtett nyomás.

9. Legyen mindig óvatos és körültekintő lábaival kapcsolatban!

Cipőhúzás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a cipő belsejében nincs-e kavics vagy más sérülést okozó anyag, illetve hogy a cipő belfelülete sima-e, és nem irritálja sehol sem a lábat.

Ellenőrizni kell a zoknit is, nem túl szoros-e, nincs-e szakadás vagy nyomást okozó durva varrás rajta.

10. Szokjon le a dohányzásról!

A cukorbetegség önmagában érkárosító betegség. Dohányzás esetén ez az érkárosító hatás többszöröződik. A dohányzás abbahagyása első lépés lehet az egészséges életmód felé megtett úton.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!