Kard Éva receptje
Spárgás-zöldborsós pite
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
310 kcal | 11 g | 20 g | 20 g |
Hozzávalók 8 adaghoz (24 cm-es piteformához)
- 1 cs. tönkölyös leveles tészta,
- 500 g zöld spárga,
- 100 g zöldborsó,
- 100 g vöröshagyma,
- 3 db tojás (nagy),
- 200 ml főzőtejszín (20%-os),
- 100 ml tej (2,8%-os),
- 100 g reszelt sajt (pl. gouda, trappista),
- kisebb csokor petrezselyemzöld,
- só,
- 1 tk. ételízesítő,
- őrölt színes bors,
- csipetnyi szerecsendió,
- 20 g étolaj.
A piteformát kenjük ki vajjal, helyezzük bele a leveles tésztát, majd tegyük be a hűtőbe, ameddig elkészítjük a tölteléket. A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részt, és daraboljuk fel. Ezután tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a zöldborsót, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, szórjuk meg egy csipet sóval, majd pár perc alatt főzzük roppanósra. Amikor a spárga és a zöldborsó roppanósra főtt, szűrjük le, és hűtsük ki. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pároljuk üvegesre. Ezután hűtsük ki. A tojásokat üssük bele egy tálba, adjuk hozzá a főzőtejszínt, a tejet, az apróra vágott petrezselyemzöldet, az ételízesítőt, a csipetnyi szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a reszelt sajtot, és szintén keverjük össze. Vegyük ki a hűtőből a piteformát, majd terítsük el a tésztán az üvegesre párolt vöröshagymát. Ezután pakoljuk rá az előfőzött spárgát és zöldborsót, öntsük fel a fűszeres tejszínes-tojásos keverékkel. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 40–45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni. Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a pitét, úgy kínáljuk. A kívül ropogós leveles tészta és a jó szaftos töltelék remekül összeillik.