Bíró Sára receptje
Olaszos zöldségleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
152 kcal | 6 g | 7 g | 17 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 g sárgarépa,
- 150 g fehérrépa,
- 100 g karalábé,
- 200 g cukkini,
- 50 g (4 kisebb) kelkáposztalevél,
- 200 g hámozott paradicsom (konzerv),
- 200 g zöldbab,
- 50 g felaprított póréhagyma,
- 20 g olívaolaj,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1/2 cs. petrezselyemzöld,
- 2 szál zellerzöld,
- 6 db bazsalikomlevél,
- só,
- őrölt bors,
- 20 g parmezán.
A zöldségeket megtisztítjuk, és közel azonos kis kockákra vágjuk. Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a póréhagymát, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymagerezdet, sót, borsot. Beletesszük a felkockázott sárga- és fehérrépát, karalábét. Kicsit átpirítjuk, és vízzel felöntve, fedővel lefedve pár perc alatt félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot, a kelkáposztalevelet, a felkockázott cukkinit, együtt főzzük. Beletesszük a paradicsomot, a felvágott zeller-, petrezselyem- és bazslikomlevelet, összefőzzük. Tálaláskor parmezánforgáccsal meghintjük.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).