Samuné Győrvári Csilla receptje
Lencsefasírt
1 darab tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
69 kcal | 3 g | 2 g | 10 g |
Hozzávalók 12 darabhoz
- 240 g konzerv lencse (vagy 80 g száraz lencse),
- 100 g apró zabpehely,
- 70 g lila hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 tk. cukormentes dijoni mustár,
- 20 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
- 1 tk. majoránna,
- 1 kk. füstölt paprika,
- 1/2 kk. só,
- frissen őrölt bors,
- pár csepp olaj a sütéshez.
Ha száraz lencsét használunk, megfőzzük, ha konzervet, leszűrjük, majd átöblítjük. A zabpehelyre 150 ml forrásban lévő vizet öntünk, kicsit átkeverjük és hagyjuk állni felhasználásig. A hagymákat apróra vágjuk és a lila hagymát hozzáadjuk a még meleg zabpehelyhez. A lecsepegtetett lencsét összetörjük villával, a zabpehelyhez keverjük, majd mehet bele a fokhagyma, a mustár és a fűszerek. Alaposan összedolgozzuk a masszát, és hűtőbe tesszük legalább fél órára. Pogácsákat formázunk, beleforgatjuk zsemlemorzsába és mindkét oldalukra cseppentünk 1-1 csepp olajat, vagy olajspray-t használunk. Ha sütőben készítjük, akkor előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30–35 perc alatt légkeveréssel sütjük aranybarnára. 20 percnél megfordítjuk a fasírtokat. Airfryerben is süthetjük, 180 fokon az egyik oldalukat 10 percig, a másikat pedig további 5-ig. Tálalhatjuk friss zöldségekkel, mártogatóssal.