Feltöltés dátuma: 2024.04.29.

Samuné Győrvári Csilla receptje

Lencsefasírt

Illusztráció
1 darab tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
69 kcal 3 g 2 g 10 g

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 240 g konzerv lencse (vagy 80 g száraz lencse),
  • 100 g apró zabpehely,
  • 70 g lila hagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 tk. cukormentes dijoni mustár,
  • 20 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
  • 1 tk. majoránna,
  • 1 kk. füstölt paprika,
  • 1/2 kk. só,
  • frissen őrölt bors,
  • pár csepp olaj a sütéshez.

Ha száraz lencsét használunk, megfőzzük, ha konzervet, leszűrjük, majd átöblítjük. A zabpehelyre 150 ml forrásban lévő vizet öntünk, kicsit átkeverjük és hagyjuk állni felhasználásig. A hagymákat apróra vágjuk és a lila hagymát hozzáadjuk a még meleg zabpehelyhez. A lecsepegtetett lencsét összetörjük villával, a zabpehelyhez keverjük, majd mehet bele a fokhagyma, a mustár és a fűszerek. Alaposan összedolgozzuk a masszát, és hűtőbe tesszük legalább fél órára. Pogácsákat formázunk, beleforgatjuk zsemlemorzsába és mindkét oldalukra cseppentünk 1-1 csepp olajat, vagy olajspray-t használunk. Ha sütőben készítjük, akkor előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30–35 perc alatt légkeveréssel sütjük aranybarnára. 20 percnél megfordítjuk a fasírtokat. Airfryerben is süthetjük, 180 fokon az egyik oldalukat 10 percig, a másikat pedig további 5-ig. Tálalhatjuk friss zöldségekkel, mártogatóssal.

Megjelent a hypertonia2023/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!