Kard Éva receptje
Túrós pite
1 szelet tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
142 kcal | 7 g | 7 g | 13 g |
Hozzávalók 20 szelethez:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 100 g tönkölybúza-finomliszt,
- 100 g margarin,
- 1 ek. eritrit,
- 1 db tojás,
- 1 ek. tejföl,
- csipet só,
- ¼ cs. sütőpor,
- 2 ek. tej.
A töltelékhez
- 500 g túró,
- 100 g eritrit,
- 1 cs. vaníliás pudingpor (40 g),
- 1 tk. vaníliaaroma,
- 2 db tojás,
- 1 db citrom reszelt héja.
A kétféle lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott hideg margarint, és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük az eritritet, az egész tojást, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. A tésztát elosztjuk két egyenlő gombóccá, majd az egyik gombócot enyhén lisztezett sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk. A másik gombócot félretesszük. A túrót tálba tesszük és villával összetörjük. Hozzáadjuk az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és alaposan összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját hozzákeverjük a túróhoz, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá verjük. A pudingport szintén hozzákeverjük a túróhoz, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, a keményre felvert tojáshabot is hozzákeverjük. A tepsiben lévő tésztára egyenletesen ráöntjük a túrós tölteléket, majd tepsi méretűre nyújtjuk a félretett tésztát, és befedjük vele a túrós tölteléket. Lekenjük tejjel a tészta tetejét, villával több helyen megszúrjuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten 40–45 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a süteményt poreritrittel, majd egyenletesen felszeleteljük 20 darabra és úgy kínáljuk.