Hypertonia 2022/2

Illusztráció

Legyenek partnereink a gyógyításunkban!

Kedves Olvasó!

Egy olyan újságot tart a kezében, melyet sok szerzőtársammal azért írunk, hogy hiteles, korrekt, tudományosan megalapozott információkkal, tudásanyaggal lássuk el önt.

Van még mit közvetítenünk, mert az egészségről és betegségekről sok-sok olvasnivaló kering a neten, de pont a tömege nehezíti meg kibogozni belőle a hihetőt. Sajnos, sem az általános műveltséghez, sem az oktatás mindennapjaihoz nem illeszkedik a testünk felépítéséről és működéséről elég információ. Nem tanították, nem tanultuk, nem tudjuk. És ha nem tudjuk mi a normális, hogyan tudnánk annak határait? Miként tudjuk eldönteni, hogy az a panasz vagy tünet, amit érzünk banális, azaz nem kell foglalkozni vele, vagy akár orvosi segítséget, ellátást igényel. Ha megértik testünk működését, a betegségek mikéntjét, akkor jobban elfogadják a gyógyítás folyamatát is. Ha ismerik a gyógyszerek hatását, szerepüket a terápiás lehetőségek között, hisznek benne, hisznek a gyógyulásukban. Az ismeretlentől mindig jobban félünk, bizonytalansággal, szorongással párosulhat. Ezért fontos minden fórumon segíteni pácienseinket, hogy aktív részesei legyenek a gyógyításunknak. Csak partneri viszonyban tudunk sikeresek lenni, csak úgy tudunk hatékonyan együttműködni, ha önök is szeretnék azt, amit mi javaslunk. Ehhez pedig naprakész tájékozottság és tudás kell.

A Hypertonia – A vérnyomásmagazin éppen ezt szolgálja. Szerzői olyan kiválóságok, akik megosztják tudásukat, hogy aztán önök is elmesélhessék és továbbadhassák másoknak.

Olvassák, forgassák, ajánlják ezt az újságot olyan örömmel, ahogy mi készítjük! Váljék egészségükre!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Reggel vagy este?

Mikor szedjem a vérnyomáscsökkentőmet?

Reggel vagy este?

Szerző: Dr. Járai Zoltán

A magasvérnyomás-betegség, azaz a hipertónia rendkívül gyakori megbetegedés, hazánkban mintegy hárommillió felnőttet érint. Következményei súlyosak, hiszen az érrendszeri és szívbetegségek szinte mindegyikének kockázati tényezője a hipertónia. Kezelése tehát azért fontos, hogy megelőzzük ezeket a hazánkban legtöbb halált eredményező betegségeket, kiemelten a szívinfarktust, a szélütést, idült vesebetegséget és az érelmeszesedés egyéb súlyos formáit.

 Tovább
Lecsós csirkecombfalatok sült hagymakarikákkal, káposztáspalacsinta-boglyával

Budai Emília receptje

Lecsós csirkecombfalatok sült hagymakarikákkal, káposztáspalacsinta-boglyával

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
419 kcal 26 g 25 g 22 g
 Tovább
Melyiket válasszam?

Fájdalom- és lázcsillapítók

Melyiket válasszam?

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

A legutóbbi cikkemben általánosságban írtam a fájdalom-, láz- és gyulladáscsökkentőkről, más néven a nem szteroid gyulládáscsökkentőkről. Most nézzük meg, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a konkrét hatóanyagot a vény nélkül kaphatók közül!

 Tovább
Az érzelmi evés pszichológiai hátteréről

Élelem és érzelem

Az érzelmi evés pszichológiai hátteréről

Szerző: Krausz Ivett

Semmiképpen sem csak egyetlen ok vagy egyetlen kiváltó esemény vezethet az érzelmi evéshez, hanem sokkal inkább – egészen gyermekkorunkból hozott – tanult folyamatok sora. Alapvetően – és szerencsés esetben – az evés egy örömteli élmény, melynek fontos szerepe van a kötődés…
 Tovább

Hogyan ismerhető fel a stroke utáni izombénulás?

Ne késlekedj, ments életet!

Amikor valakinek stroke-ja van, minden eltelt másodperc döntő fontosságú lehet. Amikor az agyszövet és a neuronok milliói kezdenek elhalni, az idő nem is lehetne értékesebb. Október 29-én a stroke világnapján erre hívta fel a figyelmet a Stroke Világszervezet kampánya: #Precioustime, vagyis az idő értékes. A szélütés még mindig az egyik vezető halálozási ok hazánkban, így a minden évben megrendezett stroke-világnapnak hatalmas aktualitása van. Az idő kulcsfontosságára és a rehabilitáció szerepére igyekszik felhívni a figyelmet a Strokeinfó Alapítvány, ugyanis enélkül a két tényező nélkül jelentősen csökken az érintettek túlélési esélye.

 Tovább
Rizikóbecslés – SCORE pontrendszerek

SCORE

Rizikóbecslés – SCORE pontrendszerek

Szerző: Dr. Nemcsik János

Azoknál a betegeknél, akiknek nincs egyidejű szív-érrendszeri betegségük, vesebetegségük vagy cukorbetegségük, javasolt a Systemic COronary Risk Evaluation (SCORE) modell használata. A SCORE a nem, az életkor, a dohányzás, a koleszterinszint és a vérnyomás értéke alapján ad százalékos becslést arra nézve, hogy a beteg milyen eséllyel fog meghalni a következő 10 évben szív-érrendszeri betegségben. A 2021-es európai szív-érrendszeri prevenciós ajánlásban a SCORE megújult, publikálták a SCORE2-t, mely a szív-érrendszeri halálozás mellett a nem halálos szív-érrendszeri események esélyét is becsüli, így valamivel nagyobb értéket ad. Ugyanakkor ennek a százalékos értéknek a közlése gyakran nem fejezi ki elég érzékletesen a beteg számára a valós szív-érrendszeri kockázatot.

 Tovább
A stresszevés dietetikai szemszögből

A stresszevés dietetikai szemszögből

Szerző: Baráti Anikó

Azon kapjuk magunkat, hogy egyre többször nyúlunk valami finom, de nem túl egészséges falat után, ha veszteség ér, vagy csak túl stresszes a napunk? Ha igen, akkor érdemes elgondolkodnunk. Eleinte nem tűnhet komolynak a probléma, de bármikor átfordulhat túlevéses zavarba, aminek a következménye nem csupán egészségügyi kockázat (elhízás) lehet, hanem súlyosabb pszichés probléma is kialakulhat.

 Tovább
Túrós pite

Kard Éva receptje

Túrós pite

1 szelet tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
142 kcal 7 g 7 g 13 g
 Tovább
Gergely Róbert, a trubadúr útjai

Gergely Róbert, a trubadúr útjai

Szerző: S. Bonnyai Eszter

Színész, énekes, dalszerző, rendező, szinkronszínész, egy magánszíntársulat tulajdonosa. Többnyire egyidejű, néha egymást követő szerepkörök egy színes, tartalmas életszövet egymásba fonódó szálaiként. Gergely Róbert idén 65 esztendős, több mint negyven éve a közönség figyelmének és szeretetének fókuszában.

 Tovább
Rakott ceruzabab kölessel

Samuné Győrvári Csilla receptje

Rakott ceruzabab kölessel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
413 kcal 16 g 22 g 36 g
 Tovább
DASH-diéta és a digitalizáció

DASH-diéta és a digitalizáció

Szerző: Simonová Erika dietetikus

Amikor a szív- és érrendszeri betegségeket és azok megelőzését említjük, időről időre szóba kerül egy mozaikszó, vagyis a DASH-diéta is. A mediterrán diéta mellett ezt is érdemes megismerni, mert nem is állnak olyan messze egymástól. A DASH-diéta hasonló a mediterrán étrendhez, de konkrétabb ajánlásokat és tanácsokat ad az elfogyasztott élelmiszertípusok tényleges mennyiségére és korlátaira vonatkozóan. Ezért is fontos küldetés az ALSAD applikáció fejlesztőcsapatának, hogy informatikai megoldásokkal segítsük a hipertóniás betegeket az egészségtudatos gondolkodásmód kialakításában. Támogatjuk őket egészségi állapotuk javításában és az ehhez szükséges életmódváltás nehézségeinek megoldásában.

 Tovább
A kávé hatásai és tippek a helyettesítésére

Kávé

A kávé hatásai és tippek a helyettesítésére

Szerző: Szabó-Papp Valéria

Sokan azt gondoljuk, ha az egészséges életmódról akarunk beszélni, csak a mozgás és a táplálkozás jöhet szóba, ám ez koránt sincs így. Sok kis apró dolog is hozzájárulhat az életmódunk megváltoztatásához vagy az egészségünk karbantartásához, ilyen például a kávéfogyasztás. A kávéfogyasztásnak évezredes kultúrája van, sokan ezzel indítják napjaikat, vannak, akik pedig abszolút az egészségtelen kategóriába sorolják. Igyam, ne igyam, esetleg helyettesítsem mással? – nézzük meg, mit mond a tudomány!

 Tovább
Egészségesen a szaunában

Hasznos tanácsok a szakértőtől

Egészségesen a szaunában

Bár testi és mentális egészségünkre köztudottan jótékony hatással van a szaunázás, elsősorban a hideg idő beköszöntével érezzük úgy, hogy szívesen melegednénk fel kívül-belül egy finn szaunában, esetleg egy illóolajos szeánszon. A szaunavilágok látogatottsága ennek megfelelően ősszel és télen ugrik meg látványosan, amikor olyanok is bemerészkednek, akik még sosem voltak, vagy nincs gyakorlatuk a szaunázásban. Nekik kifejezetten hasznos lehet a most következő összeállítás, amelyben a soproni Fagus Hotel szaunamestere mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

 Tovább
A szívbarát étrend

A szívbarát étrend

Szerző: Zalai Noémi

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, gyógyítására, a szövődmények megelőzésére szolgál a szívbarát vagy más néven kardioprotektív étrend.
A szívbarát étrend célja a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorainak korrigálása, az esetlegesen már meglévő betegség tüneteinek enyhítése, a szövődmények kialakulásának megelőzése.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!