Samuné Győrvári Csilla receptje
Rakott ceruzabab kölessel
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
413 kcal | 16 g | 22 g | 36 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 500 g ceruzabab,
- 140 g hántolt köles,
- 150 g tejföl (20%-os),
- 100 g trappista sajt,
- 80 g vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 tk. Édes Anna,
- 1/2 kk. Erős Pista,
- 1 tk. fűszerpaprika,
- 1 tk. ketchup,
- 20 ml olaj,
- só,
- frissen őrölt bors,
- 1-2 szál rozmaring,
- 1 db tojás.
A hagymákat vágjuk apróra. A vöröshagymát 1 evőkanálnyi olajon kezdjük el dinsztelni, amikor majdnem jó, adjuk hozzá a fokhagymát is. Pároljuk pár percig, majd húzzuk le a tűzről és keverjük bele a fűszerpaprikát. Öntsük fel kevés vízzel, ízesítsük Édes Annával, Erős Pistával, sózzuk, borsozzuk, dobjuk bele a rozmaringágakat. Főzzük 20–25 percig, majd mehet bele a zöldbab. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldbabot. Fedő alatt addig főzzük, amíg a bab roppanós nem lesz (forrástól 8–10 perc). Közben 1 evőkanálnyi olajon pirítsuk addig a kölest, amíg a vízforralóban 250 ml víz felforr. Adjuk hozzá, sózzuk, és fedő alatt először nagy lángon, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a víz elforr. Felhasználásig lefedve pihentessük. Amikor a bab elkészült, keverjük bele a ketchupot, szedjük ki a rozmaring vastagabb részeit és rétegezzük a tepsit. Alulra kerüljön a köles, rá a bab és a szaft, arra pedig a tejfölben elkevert tojás. Már csak reszelt sajt kell a tetejére és mehet is a sütőbe. 180 fokon addig süssük, amíg a sajt megpirul (kb. 20–25 perc). Köles helyett készülhet bulgurral, basmati rizzsel vagy egyéb, a diétába illeszthető körettel. Ha nincs rozmaringunk, használhatunk más, karakteresebb ízű fűszernövényt.