Szálka Brigitta receptje
Sült ceruzabab céklával salátaágyon
Ha nem szeretnénk „száraz salátaleveleket” eszegetni: tegyük izgalmasabbá, színesebbé a salátánkat néhány szem gyümölccsel! Különösen jól jöhet ez az ötlet azokban az étrendekben, amikor egyéni érzékenység, intolerancia, allergia, gyomorpanaszok stb. miatt a paradicsomfogyasztást mellőznünk vagy mérsékelnünk kell.
1 adag tápanyagtartalma: | ||||
---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Rost | Zsír | Szénhidrát |
128 kcal | 4 g | 5 g | 8 g (ebből telített zsír: 1 g) | 10 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 120 g zsenge ceruzabab (vagy zöld hüvelyű zöldbab),
- 80 g zöldsalátakeverék,
- 80 g (bébi)cékla,
- 80 g áfonya (helyettesíthető málnával, szederrel – amennyiben nem áll fenn diabétesz, aszalt áfonyával),
- 80 g sárgarépa,
- 40 g piros húsú paprika (pritamin, kápia),
- 10 g mandula (vagy tökmag),
- metélőhagyma (vagy újhagyma zöldje),
- 2 ek. balzsamecet,
- 2 ek. tökmagolaj,
- néhány csepp olívaolaj.
A salátához a sárgarépát, a céklát és a paprikát vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a leveles salátával. A megtisztított zöldbabot grillen vagy serpenyőben pár csepp olívaolajon roppanósra sütjük, majd a salátához adjuk. Közvetlen fogyasztás előtt lepermetezzük balzsamecettel és tökmagolajjal. Durvára vágott mandulával és metélőhagyma zöldjével díszítve tálaljuk.