Feltöltés dátuma: 2022.06.22.

Szálka Brigitta receptje

Sült ceruzabab céklával salátaágyon

Ha nem szeretnénk „száraz salátaleveleket” eszegetni: tegyük izgalmasabbá, színesebbé a salátánkat néhány szem gyümölccsel! Különösen jól jöhet ez az ötlet azokban az étrendekben, amikor egyéni érzékenység, intolerancia, allergia, gyomorpanaszok stb. miatt a paradicsomfogyasztást mellőznünk vagy mérsékelnünk kell.

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Rost Zsír Szénhidrát
128 kcal 4 g 5 g 8 g (ebből telített zsír: 1 g) 10 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 120 g zsenge ceruzabab (vagy zöld hüvelyű zöldbab),
  • 80 g zöldsalátakeverék,
  • 80 g (bébi)cékla,
  • 80 g áfonya (helyettesíthető málnával, szederrel – amennyiben nem áll fenn diabétesz, aszalt áfonyával),
  • 80 g sárgarépa,
  • 40 g piros húsú paprika (pritamin, kápia),
  • 10 g mandula (vagy tökmag),
  • metélőhagyma (vagy újhagyma zöldje),
  • 2 ek. balzsamecet,
  • 2 ek. tökmagolaj,
  • néhány csepp olívaolaj.

A salátához a sárgarépát, a céklát és a paprikát vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a leveles salátával. A megtisztított zöldbabot grillen vagy serpenyőben pár csepp olívaolajon roppanósra sütjük, majd a salátához adjuk. Közvetlen fogyasztás előtt lepermetezzük balzsamecettel és tökmagolajjal. Durvára vágott mandulával és metélőhagyma zöldjével díszítve tálaljuk.

Megjelent a hypertonia2021/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!