Az elérhető hazai „superfood”
A cékla

A cékla az egyik legszerethetőbb, minden évszakban elérhető és hozzáférhető „szuperélelmiszer”. Irodalmi adatok szerint – többek között – daganatmegelőző, májregeneráló és szívvédő hatású. Igen kedvező táplálkozás-élettani előnyeit magas polifenol-, betanin-, vitamin- (tiamin, riboflavin, piridoxin, aszkorbinsav), biotin-, folát- és ásványianyag- (kálium, magnézium, vas) tartalmának köszönheti. Gyakorlati szempontból fontos, hogy a cékla vörös színanyaga és összes polifenoltartalma között szoros korreláció mutatható ki. Ezen túl természetes nitráttartamánál fogva a legújabb vizsgálatok vérnyomáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki.
Cukorbetegek, fogyni vágyók gyakran félnek a cékla étrendbe iktatásától, pedig egy átlagos céklagumó (82 g) elfogyasztásával mindössze 32 kcal-t és 8 g lassan felszívódó szénhidrátot veszünk magunkhoz.
Étrendünkbe – a klasszikus ecetes céklasalátán kívül – mindenféle fogásba beilleszthető. Bízom benne, hogy az alábbi kipróbált receptek között mindenki talál saját ízlésének megfelelőt és ötletet meríthet arra vonatkozóan, hogy a szívbarát étrendben csak korlátozott mennyiségben fogyasztható élelmiszereket, ételeket hogyan cserélheti kimondottan élvezetes, mégis értékes tápanyagokat tartalmazó fogásokra. Ha nem is minden nap, de egyszer-egyszer a reggeli pirítósunkra felvágott helyett miért ne kenhetnénk céklakrémet? A főzelékekhez fogyasztott hagyományos fasírtot időnként lecserélhetjük egy izgalmas, jól fűszerezett célkafasírtra, abban pedig biztosak lehetük, ha édességbe kerül, mindenkinek kellemes meglepetést fog okozni!
Jó étvágyat!

Szálka Brigitta
dietetikus, egészségtantanár