Az elérhető hazai „superfood”

A cékla

Illusztráció

A cékla az egyik legszerethetőbb, minden évszakban elérhető és hozzáférhető „szuperélelmiszer”. Irodalmi adatok szerint – többek között – daganatmegelőző, májregeneráló és szívvédő hatású. Igen kedvező táplálkozás-élettani előnyeit magas polifenol-, betanin-, vitamin- (tiamin, riboflavin, piridoxin, aszkorbinsav), biotin-, folát- és ásványianyag- (kálium, magnézium, vas) tartalmának köszönheti. Gyakorlati szempontból fontos, hogy a cékla vörös színanyaga és összes polifenoltartalma között szoros korreláció mutatható ki. Ezen túl természetes nitráttartamánál fogva a legújabb vizsgálatok vérnyomáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki.

Cukorbetegek, fogyni vágyók gyakran félnek a cékla étrendbe iktatásától, pedig egy átlagos céklagumó (82 g) elfogyasztásával mindössze 32 kcal-t és 8 g lassan felszívódó szénhidrátot veszünk magunkhoz.

Étrendünkbe – a klasszikus ecetes céklasalátán kívül – mindenféle fogásba beilleszthető. Bízom benne, hogy az alábbi kipróbált receptek között mindenki talál saját ízlésének megfelelőt és ötletet meríthet arra vonatkozóan, hogy a szívbarát étrendben csak korlátozott mennyiségben fogyasztható élelmiszereket, ételeket hogyan cserélheti kimondottan élvezetes, mégis értékes tápanyagokat tartalmazó fogásokra. Ha nem is minden nap, de egyszer-egyszer a reggeli pirítósunkra felvágott helyett miért ne kenhetnénk céklakrémet? A főzelékekhez fogyasztott hagyományos fasírtot időnként lecserélhetjük egy izgalmas, jól fűszerezett célkafasírtra, abban pedig biztosak lehetük, ha édességbe kerül, mindenkinek kellemes meglepetést fog okozni!

Jó étvágyat!

szerzo

Szálka Brigitta

Dietetikusként dolgozik a balatonfüredi Állami Szívkórházban, szívbetegek, cukorbetegek betegoktatását, egyéni étrendjének összeállítását végzi, emellett a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának PhD-hallgatója. Kutatási területe egy cukorbetegeknek szóló életmód-tanácsadó rendszer dietetikai fejlesztése.

Szálka Brigitta receptje

Gombás-hagymás szűzérmék rozmaringos szélesmetélttel és sült céklával

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Rost Zsír Szénhidrát
605 kcal 58 g 10 g 23 g 38 g
 Tovább
Céklás, narancsos csokitorta

Szálka Brigitta receptje

Céklás, narancsos csokitorta

1 szelet tápanyagtartalma cukorral:
Energia Fehérje Rost Zsír Szénhidrát
268 kcal 6 g 7 g 14 g 28 g
Hozzáadott cukor nélkül:
249 kcal 6 g 8 g 13 g 27 g (ebből poliol: 2,5 g)
 Tovább
Céklafasírt friss salátával, mustáros csicseriborsókrémmel

Kocsis Bálint séf receptje nyomán

Céklafasírt friss salátával, mustáros csicseriborsókrémmel

1 adag tápanyagtartalma cukorral:
Energia Fehérje Rost Zsír Szénhidrát
299 kcal 10 g 11 g 11 g
(ebből telített zsír: 1 g)
36 g
 Tovább
Feta sajtos céklakrém

Szálka Brigitta receptje

Feta sajtos céklakrém

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Rost Zsír Szénhidrát
93 kcal 4 g 3 g 6 g (ebből telített zsír: 3 g) 4 g
 Tovább
Gluténmentes, ropogós bundában sült fogasfilé céklasalátával

Szálka Brigitta receptje

Gluténmentes, ropogós bundában sült fogasfilé céklasalátával

1 adag tápanyagtartalma tejjel:
Energia Fehérje Rost Zsír Szénhidrát
296 kcal 28 g 5 g 11 g 18 g
 Tovább
Sült ceruzabab céklával salátaágyon

Szálka Brigitta receptje

Sült ceruzabab céklával salátaágyon

Ha nem szeretnénk „száraz salátaleveleket” eszegetni: tegyük izgalmasabbá, színesebbé a salátánkat néhány szem gyümölccsel! Különösen jól jöhet ez az ötlet azokban az étrendekben, amikor egyéni érzékenység, intolerancia, allergia, gyomorpanaszok stb. miatt a paradicsomfogyasztást mellőznünk vagy mérsékelnünk kell.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!