Feltöltés dátuma: 2022.05.24.

Szálka Brigitta receptje

Céklás, narancsos csokitorta

Illusztráció
1 szelet tápanyagtartalma cukorral:
Energia Fehérje Rost Zsír Szénhidrát
268 kcal 6 g 7 g 14 g 28 g
Hozzáadott cukor nélkül:
249 kcal 6 g 8 g 13 g 27 g (ebből poliol: 2,5 g)

Hozzávalók 12 szelethez (24 cm átmérőjű tortaformához)

A piskótához

  • 125 g teljes kiőrlésű liszt,
  • 100 g finomliszt,
  • 25 g kakaópor,
  • 20 g barna cukor (energiaszegény étrendben: eritrit vagy sztívia),
  • 1 kk. sütőpor,
  • 2 db tojás,
  • 500 g cékla,
  • 50 g aszalt áfonya (vagy datolyaőrlemény),
  • 30 g olívaolaj,
  • ½ narancs reszelt héja.

A krémhez

  • 300 g avokádó,
  • 100 g banán,
  • 100 g étcsokoládé,
  • 2 tk. útifűmaghéj,
  • 30 ml vaníliás zabtej,
  • ½ narancs reszelt héja.

A díszítéshez

  • 1 db kisebb narancs,
  • 1 db kisebb gránátalma.

A céklát sütőpapíron, sütőben puhára sütjük. A piskótához a liszteket, a kakaóport, a cukrot és a sütőport egy tálban összekeverjük. Egy másik edényben a meghámozott, feldarabolt céklát, az áfonyát, az olajat, a narancshéjat és a tojások sárgáját botmixerrel vagy turmixgéppel folyékonyra turmixoljuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A folyékony összetevőkbe belekeverjük a száraz összetevőket, majd óvatosan a keményre vert tojásfehérjehabot is. Sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába helyezzük a piskótaalapot, 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük – ha a teteje túlságosan pirulna, fedjük le sütőpapírral. A készt tortát hagyjuk kihűlni, lehámozzuk róla a sütőpapírt, a formát fóliával kibéleljük, és visszahelyezzük a piskótát.

A krémhez az avókádót, a banánt, az útifűmaghéjat simára turmixoljuk. A csokoládét szelíd tűzön vagy vízfürdő felett, kevés zabtej hozzáadásával felolvasztjuk – a zabtejet evőkanálanként adagoljuk a csokoládéhoz –, majd hozzáadjuk a narancshéjat. A krémhez keverjük az olvasztott, narancsos csokoládét. Majd az egész krémet egyenletesen eloszlatjuk a piskótán. Naranccsal, gránátalmával díszítjük.

Gluténmentesen is készíthető, ha teljes kiőrlésű liszt helyett zabpehelylisztet, finomliszt helyett rizslisztet használunk.

Megjelent a hypertonia2021/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!