Szálka Brigitta receptje
Céklás, narancsos csokitorta

1 szelet tápanyagtartalma cukorral: | ||||
---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Rost | Zsír | Szénhidrát |
268 kcal | 6 g | 7 g | 14 g | 28 g |
Hozzáadott cukor nélkül: | ||||
249 kcal | 6 g | 8 g | 13 g | 27 g (ebből poliol: 2,5 g) |
Hozzávalók 12 szelethez (24 cm átmérőjű tortaformához)
A piskótához
- 125 g teljes kiőrlésű liszt,
- 100 g finomliszt,
- 25 g kakaópor,
- 20 g barna cukor (energiaszegény étrendben: eritrit vagy sztívia),
- 1 kk. sütőpor,
- 2 db tojás,
- 500 g cékla,
- 50 g aszalt áfonya (vagy datolyaőrlemény),
- 30 g olívaolaj,
- ½ narancs reszelt héja.
A krémhez
- 300 g avokádó,
- 100 g banán,
- 100 g étcsokoládé,
- 2 tk. útifűmaghéj,
- 30 ml vaníliás zabtej,
- ½ narancs reszelt héja.
A díszítéshez
- 1 db kisebb narancs,
- 1 db kisebb gránátalma.
A céklát sütőpapíron, sütőben puhára sütjük. A piskótához a liszteket, a kakaóport, a cukrot és a sütőport egy tálban összekeverjük. Egy másik edényben a meghámozott, feldarabolt céklát, az áfonyát, az olajat, a narancshéjat és a tojások sárgáját botmixerrel vagy turmixgéppel folyékonyra turmixoljuk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A folyékony összetevőkbe belekeverjük a száraz összetevőket, majd óvatosan a keményre vert tojásfehérjehabot is. Sütőpapírral kibélelt, kapcsos tortaformába helyezzük a piskótaalapot, 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük – ha a teteje túlságosan pirulna, fedjük le sütőpapírral. A készt tortát hagyjuk kihűlni, lehámozzuk róla a sütőpapírt, a formát fóliával kibéleljük, és visszahelyezzük a piskótát.
A krémhez az avókádót, a banánt, az útifűmaghéjat simára turmixoljuk. A csokoládét szelíd tűzön vagy vízfürdő felett, kevés zabtej hozzáadásával felolvasztjuk – a zabtejet evőkanálanként adagoljuk a csokoládéhoz –, majd hozzáadjuk a narancshéjat. A krémhez keverjük az olvasztott, narancsos csokoládét. Majd az egész krémet egyenletesen eloszlatjuk a piskótán. Naranccsal, gránátalmával díszítjük.
Gluténmentesen is készíthető, ha teljes kiőrlésű liszt helyett zabpehelylisztet, finomliszt helyett rizslisztet használunk.