Kovács Bence receptje (videóval)
Tojáskrémleves zöldfűszeres ropogóssal
1 csészényi leves energia- és tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Telített zsír | Szénhidrát | Rost |
238 kcal | 8 g | 14 g | 7 g | 18 g | 3 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
[A szögletes zárójelben lévő mennyiségek 1 adagra vonatkoznak]
- 4 db [1 db] tojás
- 400 ml [100 ml] alaplé
- 100 ml [25 ml] 10%-os főzőtejszín vagy növényi főzőkrém
- 1 kis db [40 g] burgonya
- 2-3 szál [1-2 szál] újhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 evőkanál olívaolaj
A ropogóshoz
- 2 szelet [15 g] teljes kiőrlésű kenyér/ zsemle
- 10 g [5 g] vaj vagy margarin
- friss petrezselyemzöld
- friss rozmaring
- friss kakukkfű
- friss metélőhagyma
A recept elkészítése
Egy fazékban keményre főzzük a tojásokat. A hagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. Ügyeljünk arra, hogy az újhagyma zöld részét egy külön tálba daraboljuk. Lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk. A burgonyát és a tojásokat megtisztítjuk és tetszőleges formára daraboljuk. A lepirított hagymához adjuk a krumplit, felöntjük alaplével, miután puhára főtt, hozzáadjuk a feldarabolt tojást. Egy botmixerrel turmixoljuk, ízesítjük sóval és borssal. Egy kis tálba mérjük a tejszínt, adunk hozzá egy merőkanálnyi levet, és így keverjük a leveshez. A friss zöldfűszereket finomra vágjuk és megszórjuk vele a vajjal megkent kenyérszeleteket. 180 fokra előmelegített sütőben, pár perc alatt ropogósra sütjük. A zöldfűszeres ropogóssal és az újhagyma zöldjével tálaljuk.