Feltöltés dátuma: 2025.01.13.

Körtvélyesi Andrea receptje

Rebarbarás-almás pite

Egy szelet energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
220 kcal 4 g 15 g 18 g

Hozzávalók 16 szelethez (28 cm-es piteformához)

A tésztához:

  • 360 g szénhidrátcsökkentett liszt,
  • 200 g margarin,
  • 160 g eritrit,
  • 2 db tojás sárgája (32 g),
  • 1 db narancs reszelt héja,
  • vaníliaaroma vagy egy rúd vanília kikapart belső része.

A töltelékhez:

  • 300 g rebarbara,
  • 500 g alma,
  • 200 g eritrit,
  • 1 kk. fahéj,
  • 1 narancs leve (80 ml) és reszelt héja,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 10 g étkezési keményítő,
  • 20 g vaníliás pudingpor (1/2 tasak),
  • 50 g durvára tört dió.

A pite tésztájához a lisztet, az eritritet és a narancs héját összekeverjük. Hozzáadjuk a kockákra darabolt hideg margarint, és a lisztes keverékkel elmorzsoljuk. Ezt követően a tojássárgájával és a vaníliaaromával összegyúrjuk a tésztát, majd egy órára fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, közben elkészítjük a tölteléket. A rebarbarát meghámozzuk, belső részét kisebb darabokra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Lábosba szórjuk az eritritet, a gyümölcsöket, a reszelt narancshéjat, citromhéjat, fahéjat és magas lángon elkezdjük összepárolni őket fedő alatt. Átforgatjuk fakanállal és pár perc múlva beleöntjük a narancslét. Egy-két evőkanálnyi vízben elkeverjük a pudingport és az étkezési keményítőt és hozzáadjuk a gyümölcshöz. Még pár percig keverjük, majd hagyjuk kihűlni. A végén a diót is hozzákeverjük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk akkorára, hogy a kerek formába téve legyen pereme is a tésztának. A piteforma aljába sütőpapírt vágunk, beletesszük a kinyújtott tésztát, szélét késsel méretre vágjuk, alját villával megszurkáljuk. A pite tésztáját vakon elősütjük 200 fokra előmelegített sütőben, 15 percig. (Ez azt jelenti, hogy pl. száraz babot teszünk a tésztára, hogy ne tudjon felpúposodni.) Ezalatt kinyújtjuk a tészta kisebb részét, amivel a sütemény tetejét fogjuk befedni. A 15 perces vakon sütés után beleöntjük a pite töltelékét a félig megsült tésztába, rátesszük a tetejére a kisebb tésztalapot, a formán túlnyúló részt levágjuk és a felső tészta szélét az alsóhoz nyomkodjuk. A leeső tésztából csíkokat sodrunk, ezeket megcsavarva a tészta szélére fektetjük körben, koszorú alakban. A felső tésztalapot is megszurkáljuk villával, majd 180 fokon 55–60 perc alatt készre sütjük.

Megjelent a diabetes2024/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!