Lendvainé Varga Rozália receptje
Céklás, sütőtökös rétes
Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
178 kcal | 5 g | 8 g | 21 g |
Hozzávalók 4 rúdhoz (28 szelethez)
- 2000 g sütőtök,
- 400 g cékla,
- 150 g alma,
- 150 g tejföl (12%-os),
- 100 g mandulaforgács,
- 100 g dió,
- 100 g cirokliszt,
- 100 g búzaliszt,
- 100 g teljes kiőrlésű liszt,
- 2 db tojás (M méretű),
- 80 g margarin (70%-os),
- 1 tk. őrölt fahéj,
- 10 g olívaolaj,
- 50 g lila hagyma,
- csipet só.
A tésztához a liszteket, 1 egész tojást, a kis pohár tejfölt, a csipet sót, az olvasztott margarint összegyúrjuk, és 3 órára hűtőbe tesszük. A töltelékhez a céklákat és a sütőtököt megpucoljuk, kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Olívaolajjal meglocsoljuk, és 200 fokos, előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A langyos sütőtököt és céklát kézi aprítóval pépesítjük. Hozzátesszük a megpucolt és nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, a lila hagymát, a fahéjat és a mandulaforgácsot a masszához. A diót aprítógépben aprítjuk. A hűtőből kivett tésztát 4 cipóra osztjuk. A cipókat egyesével vékony lappá nyújtjuk, megszórjuk őrölt dióval és a tölteléket egyenletesen elhelyezzük a felületükön. Feltekerjük a töltött lapokat, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a maradék tojás sárgájával megkenjük a tetejüket. Fél órát pihentetjük a rétest, majd 160 fokos, előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Ha kihűlt, minden rudat 7 szeletre vágunk fel.