Feltöltés dátuma: 2024.12.11.

Mohácsi Bernadett receptje(i)

Bejglivariációk

Illusztráció

Hozzávalók 4 rúd tésztájához

  • 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
  • 2 pohár (350 g) natúr joghurt,
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
  • 50 g barnarizsliszt,
  • 30 g negyedannyi édesítő,
  • 10 g hidegen sajtolt napraforgóolaj,
  • 2 db tojás,
  • 1 cs. sütőpor,
  • 2 ek. citromlé,
  • 5 g darált útifűmaghéj,
  • 1 késhegynyi só.

A tésztához a liszteket elegyítjük, majd hozzáadjuk a többi száraz összetevőt is: az édesítőszert, a sütőport, a sót és az útifűmaghéjat. A keveréket összedolgozzuk a tojással, a joghurttal, az olajjal és a citromlével. Folpackba csomagolva, vagy zárható műanyag edényben 1-2 órát hűtőben pihentetjük. Pihentetés után átgyúrjuk, 4 cipót formálunk belőle. A cipókat kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk ki, majd megkenjük a töltelékkel, nem teljesen a széléig. A tészták széleit behajtogatjuk a töltelék magasságáig, és nem túl szorosan feltekerjük a bejglit. Szilikonos sütőpapírral vagy teflonlappal bélelt tepsibe helyezzük, mélyen (koppanásig) megszurkáljuk a rudakat. Megkenjük a felületüket enyhén felvert tojássárgájával. Hűvös helyre tesszük a rudakat, és hagyjuk, hogy a tojássárgája rászáradjon. Ezután a félretett fehérjét is kicsit felkeverjük, és megkenjük vele a bejglik tetejét, majd újra hagyjuk, hogy rászáradjon. Ez a mozzanat tenné márványossá a bejgli felszínét sütés közben, de mivel ez élesztő nélküli, bár nagyon szép lesz, de márványosság nélkül. 160 °C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük, egy rudat 12 szeletre vágunk fel.

Narancsos-diós töltelék

1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
160 kcal 5 g 11 g 10 g

Hozzávalók 2 rúdhoz

  • 400 g darált dió (cukrozatlan),
  • 150 ml tej (1,5%-os),
  • 1 narancs leve (kb. 80 ml),
  • 50 g negyedannyi édesítő (eritvia),
  • 2 kk. vaníliaőrlemény,
  • 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja.

A tejet forraljuk fel, majd még melegen csorgassuk rá az eritviás, vaníliás darált dióra és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a narancshéjat, tegyük hozzá a narancs levét is, és dolgozzuk össze.

Birsalmás-diós töltelék

1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
162 kcal 5 g 10 g 11 g

Hozzávalók 2 rúdhoz

  • 400 g cukrozatlan darált dió,
  • 120 g cukormentes birsalmalekvár,
  • 100 ml tej (1,5%-os),
  • 20 g negyedannyi édesítő (eritvia),
  • 1 citrom leve (kb. 50 ml),
  • ½ (kezeletlen) citrom reszelt héja.

A tejet forraljuk fel, majd még melegen csorgassuk rá az eritviás darált dióra és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a citromhéjat, tegyük hozzá a fél citrom levét, végül a lekvárt is adjuk hozzá, és dolgozzuk össze.

Mandulás-narancsos töltelék

1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
127 kcal 5 g 6 g 17 g

Hozzávalók 2 rúdhoz

  • 200 g darált mandula,
  • 200 ml tej (1,5%-os),
  • 50 g negyedannyi édesítő (eritvia),
  • 50 g cukormentes kandírozott narancshéj,
  • 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja.

A tejet forraljuk fel, majd még melegen csorgassuk rá az eritviás darált mandulára és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a narancshéjat, tegyük hozzá a kandírozott narancshéjat, és dolgozzuk össze.

Édesburgonyás-mákos töltelék

1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
86 kcal 3 g 3 g 12 g

Hozzávalók 2 rúdhoz

  • 300 g sárgahúsú édesburgonya,
  • 130 g darált mák (cukrozatlan),
  • 60 ml víz,
  • 50 g negyedannyi édesítő (eritvia),
  • 2 kk. vaníliaőrlemény,
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja.

Az édesburgonyát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és kevés vízzel felengedve kb. 15 percig pároljuk, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a mákot, az édesítőt, a vaníliaőrleményt és a citromhéjat, jól átkeverjük, majd pár perc alatt összefőzzük, végül lehűtjük.

Feketeszedres-mákos töltelék

1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
121 kcal 4 g 6 g 13 g

Hozzávalók 2 rúdhoz

  • 300 g cukrozatlan darált mák,
  • 120 g cukormentes magnélküli feketeszeder-lekvár,
  • 100 ml tej (1,5%-os),
  • 20 g negyedannyi édesítő (eritvia),
  • 1 citrom leve (kb. 50 ml),
  • ½ (kezeletlen) citrom reszelt héja.

A tejet forraljuk fel, majd még melegen csorgassuk rá az eritviás darált mákra és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a citromhéjat, tegyük hozzá a fél citrom levét, végül a lekvárt is adjuk hozzá, és dolgozzuk össze.

Megjelent a diabetes2024/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!