Mohácsi Bernadett receptje(i)
Bejglivariációk
Hozzávalók 4 rúd tésztájához
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 2 pohár (350 g) natúr joghurt,
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 50 g barnarizsliszt,
- 30 g negyedannyi édesítő,
- 10 g hidegen sajtolt napraforgóolaj,
- 2 db tojás,
- 1 cs. sütőpor,
- 2 ek. citromlé,
- 5 g darált útifűmaghéj,
- 1 késhegynyi só.
A tésztához a liszteket elegyítjük, majd hozzáadjuk a többi száraz összetevőt is: az édesítőszert, a sütőport, a sót és az útifűmaghéjat. A keveréket összedolgozzuk a tojással, a joghurttal, az olajjal és a citromlével. Folpackba csomagolva, vagy zárható műanyag edényben 1-2 órát hűtőben pihentetjük. Pihentetés után átgyúrjuk, 4 cipót formálunk belőle. A cipókat kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk ki, majd megkenjük a töltelékkel, nem teljesen a széléig. A tészták széleit behajtogatjuk a töltelék magasságáig, és nem túl szorosan feltekerjük a bejglit. Szilikonos sütőpapírral vagy teflonlappal bélelt tepsibe helyezzük, mélyen (koppanásig) megszurkáljuk a rudakat. Megkenjük a felületüket enyhén felvert tojássárgájával. Hűvös helyre tesszük a rudakat, és hagyjuk, hogy a tojássárgája rászáradjon. Ezután a félretett fehérjét is kicsit felkeverjük, és megkenjük vele a bejglik tetejét, majd újra hagyjuk, hogy rászáradjon. Ez a mozzanat tenné márványossá a bejgli felszínét sütés közben, de mivel ez élesztő nélküli, bár nagyon szép lesz, de márványosság nélkül. 160 °C fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük, egy rudat 12 szeletre vágunk fel.
Narancsos-diós töltelék
1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
160 kcal | 5 g | 11 g | 10 g |
Hozzávalók 2 rúdhoz
- 400 g darált dió (cukrozatlan),
- 150 ml tej (1,5%-os),
- 1 narancs leve (kb. 80 ml),
- 50 g negyedannyi édesítő (eritvia),
- 2 kk. vaníliaőrlemény,
- 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja.
A tejet forraljuk fel, majd még melegen csorgassuk rá az eritviás, vaníliás darált dióra és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a narancshéjat, tegyük hozzá a narancs levét is, és dolgozzuk össze.
Birsalmás-diós töltelék
1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
162 kcal | 5 g | 10 g | 11 g |
Hozzávalók 2 rúdhoz
- 400 g cukrozatlan darált dió,
- 120 g cukormentes birsalmalekvár,
- 100 ml tej (1,5%-os),
- 20 g negyedannyi édesítő (eritvia),
- 1 citrom leve (kb. 50 ml),
- ½ (kezeletlen) citrom reszelt héja.
A tejet forraljuk fel, majd még melegen csorgassuk rá az eritviás darált dióra és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a citromhéjat, tegyük hozzá a fél citrom levét, végül a lekvárt is adjuk hozzá, és dolgozzuk össze.
Mandulás-narancsos töltelék
1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
127 kcal | 5 g | 6 g | 17 g |
Hozzávalók 2 rúdhoz
- 200 g darált mandula,
- 200 ml tej (1,5%-os),
- 50 g negyedannyi édesítő (eritvia),
- 50 g cukormentes kandírozott narancshéj,
- 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja.
A tejet forraljuk fel, majd még melegen csorgassuk rá az eritviás darált mandulára és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a narancshéjat, tegyük hozzá a kandírozott narancshéjat, és dolgozzuk össze.
Édesburgonyás-mákos töltelék
1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
86 kcal | 3 g | 3 g | 12 g |
Hozzávalók 2 rúdhoz
- 300 g sárgahúsú édesburgonya,
- 130 g darált mák (cukrozatlan),
- 60 ml víz,
- 50 g negyedannyi édesítő (eritvia),
- 2 kk. vaníliaőrlemény,
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja.
Az édesburgonyát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és kevés vízzel felengedve kb. 15 percig pároljuk, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a mákot, az édesítőt, a vaníliaőrleményt és a citromhéjat, jól átkeverjük, majd pár perc alatt összefőzzük, végül lehűtjük.
Feketeszedres-mákos töltelék
1 szelet kész bejgli energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
121 kcal | 4 g | 6 g | 13 g |
Hozzávalók 2 rúdhoz
- 300 g cukrozatlan darált mák,
- 120 g cukormentes magnélküli feketeszeder-lekvár,
- 100 ml tej (1,5%-os),
- 20 g negyedannyi édesítő (eritvia),
- 1 citrom leve (kb. 50 ml),
- ½ (kezeletlen) citrom reszelt héja.
A tejet forraljuk fel, majd még melegen csorgassuk rá az eritviás darált mákra és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a citromhéjat, tegyük hozzá a fél citrom levét, végül a lekvárt is adjuk hozzá, és dolgozzuk össze.