Mohácsi Bernadett receptje
Magyaros cukkinigombóc-leves
1 darab tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
210 kcal | 8 g | 6 g | 31 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 240 g sárgarépa,
- 80 g petrezselyemgyökér,
- 70 g paradicsom,
- 60 g vöröshagyma,
- 50 g tv paprika,
- 14 g napraforgóolaj,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 1 ek. őrölt pirospaprika,
- só,
- bors.
A gombócokhoz:
- 200 g cukkini (zsenge),
- 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 25 g tönkölybúzaliszt,
- 1 db tojás (S).
A cukkinigombóchoz a cukkinit héjastól, apró lyukú reszelőn lereszeljük. (Ha a cukkini már nem annyira zsenge, héja vastag, akkor meghámozzuk, kiszedjük a magjait.) 10–15 percet pihentetjük. A cukkini levét kinyomkodjuk. Beleütjük a tojást, majd a liszttel összegyúrjuk. Nagyjából diónyi nagyságú gombócokat formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk őket. A leveshez a sárgarépát, petrezselyemgyökeret megpucoljuk, megmossuk, felkarikázzuk. A vöröshagymát megpucoljuk, nagyon apró kockákra vágjuk. A paradicsomot, paprikát megmossuk, apró kockákra vágjuk. Az olajon a hagymát elkezdjük párolni, hozzáadjuk a felkarikázott répát, petrezselyemgyökeret, majd az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát is. Rövid ideig kevergetve pirítjuk. Tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, majd felöntjük 1–1,5 liter vízzel. Sót és borsot teszünk bele. Lassú tűzön megfőzzük a zöldségeket. Amikor már félig megfőtt, erősítünk a lángon, és a forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat. A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére. Ekkor még 1-2 percig főzzük, és kész is a leves. Mikor elzárjuk, beleszórjuk az aprított petrezselymet.