Mohácsi Bernadett receptje
Édesburgonyás pite
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
330 kcal | 6 g | 9 g | 56 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
A tésztához:
- 150 g zabpehelyliszt,
- 40 g margarin (60%-os zsírtartalmú),
- 10 ek. víz,
- 4 ek. zabpehelyliszt,
- 2 ek. eritvia,
- 1 kk. vaníliaőrlemény,
- 1 kk. útifűmaghéj-őrlemény,
- 1 késhegynyi sütőpor.
A töltelékhez:
- 650 g édesburgonya (héjastól),
- 20 g puha margarin (70%-os zsírtartalmú),
- 20 ml rizstejszín,
- 3 ek. zabpehelyliszt,
- 2–4 ek. eritvia,
- 1 tk. őrölt fahéj,
- 1 tk. vaníliaőrlemény.
Az édesburgonyát megmossuk, hosszában ketté vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon megsütjük. Ha megsült, megvárjuk, hogy langyosra hűljön, és egy kanállal kikaparjuk a húsát egy tálba (érdemes magas falú edényt választani, abban könnyebb botmixerezni). A 10 ek. vízből 1 ek. vízben elkeverünk 1 kk. útifűmaghéj-őrleményt. Megvárjuk, hogy megduzzadjon. (Enélkül is működik, de így könnyebben lehet vele dolgozni.) A tésztához kimérjük a száraz alapanyagokat, elkeverjük. Hozzáadjuk a nedves alapanyagokat is. Összedolgozzuk. Szükség szerint lehet több vizet beletenni. A tésztát 4 db 12 cm-es átmérőjű szilikon piteformába nyomkodjuk egyenletesen úgy, hogy pereme is legyen, félretesszük a hűtőbe 10–15 percre. A töltelékhez az édesburgonyát botmixerrel összetörjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Alaposan összeturmixoljuk, kóstoljuk, ha szükséges, még fűszerezzük és újra elkeverjük. Kivesszük a hűtőből a tésztákat, megszórjuk zabpehelyliszttel, majd rásimítjuk a tölteléket. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük. Hagyjuk kihűlni, hogy ki tudjuk venni a formából és (por eritviával meghintve) tálaljuk. (A töltelékbe őrölt gyömbért is tehetünk.)