Feltöltés dátuma: 2024.04.11.

Mohácsi Bernadett receptje

Cukkinis quiche

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
402 kcal 11 g 24 g 36 g

Hozzávalók 6 adaghoz (30 cm-es piteformához vagy 20×25 cm-es tepsihez)

A tésztához:

  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
  • 150 g hideg margarin (60%-os zsírtartalmú),
  • 50 g búzaliszt,
  • 8–10 ek. hideg víz,
  • csipet só.

A töltelékhez:

  • 800 g cukkini,
  • 80 g vöröshagyma,
  • 200 ml natúr joghurt,
  • 200 ml víz,
  • 2 db tojás (M),
  • 28 g olaj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 lapos tk. só,
  • 1-2 kk. őrölt fekete bors.

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk omlós tésztává. (Ha túl kemény, hozzáteszünk 1-2 ek. vizet.) Hűtőbe tesszük kb. 20 percre. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A hagymákat megpucoljuk, kockára vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. A cukkinit megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, rátesszük a hagymás olajra, öntünk rá 2 dl vizet. Óvatosan forgatva, kb. 8–10 perc alatt elfövi a levét és kész is. A piteformát kizsírozzuk (ez lehet vaj vagy margarin is), meghintjük liszttel. A lehűlt tésztát kinyújtjuk és egy piteformába igazítjuk, megszurkáljuk villával. Forró, kb. 180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 15 percig sütjük. Amíg sül, a töltelékhez a tojást felverjük és a többi hozzávalóval simára keverjük. Ízlés szerint ízesítjük. Ezután rátesszük a cukkinis részt a félig sült tésztára, ráöntjük a tojásos masszát. Így sütjük még kb. 25 percig (amíg szép aranybarnára nem pirul).

Megjelent a diabetes2023/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!