Mohácsi Bernadett receptje
Cukkinis quiche
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
402 kcal | 11 g | 24 g | 36 g |
Hozzávalók 6 adaghoz (30 cm-es piteformához vagy 20×25 cm-es tepsihez)
A tésztához:
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 150 g hideg margarin (60%-os zsírtartalmú),
- 50 g búzaliszt,
- 8–10 ek. hideg víz,
- csipet só.
A töltelékhez:
- 800 g cukkini,
- 80 g vöröshagyma,
- 200 ml natúr joghurt,
- 200 ml víz,
- 2 db tojás (M),
- 28 g olaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 lapos tk. só,
- 1-2 kk. őrölt fekete bors.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk omlós tésztává. (Ha túl kemény, hozzáteszünk 1-2 ek. vizet.) Hűtőbe tesszük kb. 20 percre. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A hagymákat megpucoljuk, kockára vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. A cukkinit megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, rátesszük a hagymás olajra, öntünk rá 2 dl vizet. Óvatosan forgatva, kb. 8–10 perc alatt elfövi a levét és kész is. A piteformát kizsírozzuk (ez lehet vaj vagy margarin is), meghintjük liszttel. A lehűlt tésztát kinyújtjuk és egy piteformába igazítjuk, megszurkáljuk villával. Forró, kb. 180 fokos sütőbe tesszük, és kb. 15 percig sütjük. Amíg sül, a töltelékhez a tojást felverjük és a többi hozzávalóval simára keverjük. Ízlés szerint ízesítjük. Ezután rátesszük a cukkinis részt a félig sült tésztára, ráöntjük a tojásos masszát. Így sütjük még kb. 25 percig (amíg szép aranybarnára nem pirul).