Bodnár Éva receptje
Citrusos-gránátalmás kacsamellsaláta
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
374 kcal | 22 g | 19 g | 27 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 g bőrös kacsamellfilé,
- 300 g kezeletlen héjú narancs,
- 200 g gránátalma,
- 200 g szívsaláta,
- 80 g madársaláta,
- 80 g lila hagyma,
- 1-1 db sárga és rózsaszín húsú grapefruit,
- 7 g napraforgóolaj,
- 6 ek. balzsamecet,
- 18 g olívaolaj,
- 1 kk. őrölt gyömbér,
- 1 kk. csilipor (elhagyható),
- só,
- fehér bors.
A kacsamellfilék bőrét átlósan bevagdossuk. Az egyik narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, hozzáadjuk a gyömbért és a narancs héját, jól beleforgatjuk a kacsamelleket, lefedjük, és legalább egy óráig a hűtőben érleljük. Pihentetés után kiemeljük a pácléből, papírtörlővel szárazra töröljük, a bőr nélküli oldalukat bedörzsöljük sóval és borssal. Egy olyan edényben (pl. fémfülű serpenyőben), amit a sütőbe is be tudunk tenni, felforrósítjuk a napraforgóolajat, és élénk tűzön megkapatjuk benne a melleket (kb. 2-2 percig). Aláöntjük a páclevet, betakarjuk bevizezett sütőpapírral, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, majd fedetlenül pirosra sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. A salátaféléket megmossuk, lecsöpögtetjük, a lila hagymát felkarikázzuk, a grapefruitokat és a maradék narancsot késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is levágjuk, és cikkekre szedjük. A belsején lévő fehér hártyákat is vágjuk le. A gránátalmát kettévágjuk, az egyik feléből kiszedegetjük a „gyöngyöket”, a másik feléből citromfacsaróval kinyomjuk a levét, elkeverjük a balzsamecettel, sóval, borssal, csiliporral és az olívaolajjal. Egy nem túl mély tálat beborítunk a salátalevelekkel, rászórjuk a madársalátát, szépen elrendezzük rajta a gyümölcsszeleteket, a hagymakarikákat, a gránátalma-gyöngyöket és meglocsoljuk az öntettel. A tálunkat a kacsamellszeletekkel koronázzuk meg.