Bíró Sára receptje
Színes bulgur cukkinis sárgarépával

1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
252 kcal | 8 g | 6 g | 46 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 g bulgur,
- 400 ml víz,
- 10 g olívaolaj,
- 50 g apróra vágott vöröshagyma,
- 200 g sárgarépa,
- 200 g cukkini,
- 1 ek. olívaolaj,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 db szárított paradicsom,
- 1/2 cs. petrezselyem.
Egy lábosban a hagymát az olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a bulgurt, egy kicsit pirítjuk. Közben felmelegítjük a dupla mennyiségű vizet. Sózzuk, ráöntjük a forró vizet, lefedve alacsony lángon pároljuk, közben 2-3 alkalommal megrázzuk, majd kavarunk rajta. Amikor majdnem elpárolgott a víz, lezárjuk a lángot és lefedve hagyjuk. Közben elkészítjük a cukkinis sárgarépát: nagyjából egyforma méretűre feldaraboljuk a megmosott cukkinit és a megpucolt sárgarépát. A serpenyőbe öntjük az olívaolajat, rátesszük a sárgarépát, a cukkinit, a feldarabolt szárított paradicsomot, majd a zúzott fokhagymát. Meghintjük gazdagon petrezselyemmel és kicsit megsózzuk. Egy teáskanálnyi vizet adunk hozzá, hogy párolódjon, de csak roppanósra. Kb. 5 percig hagyjuk a tűzhelyen. Külön-külön is lehet kínálni a bulgurt és a színes zöldséget, összekeverve más ízt kap.

Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).