Bíró Sára receptje
Sütőtökös borsóleves

1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
205 kcal | 6 g | 11 g | 21 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 g sütőtök,
- 200 g zöldborsó,
- 50 g bébispenót,
- 1 szál újhagyma,
- 500 ml zöldségalaplé,
- 30 g vaj,
- 100 ml főzőtejszín,
- só,
- szerecsendió,
- kurkuma,
- curry.
Egy nyeles fazékban olvasszuk fel a vaj felét, tegyük bele a hagymát, kicsit dinszteljük, adjuk hozzá a megmosott, megtisztított, felkockázott tököt, majd a zöldségalaplevet. Pároljuk alacsony hőfokon kb. 10 percig. Utána botmixerrel pürésítsük. Egy serpenyőbe tegyük a maradék vajat, dobjuk rá a borsót, a felvágott bébispenótot, majd kb. egy dl vízzel hígítsuk, 2-3 percig pároljuk, végül adjuk hozzá a sütőtökpüréhez. Ízesítjük sóval, kurkumával, curryvel és szerecsendióval. A tejszínt tegyük egy tálba, adjunk hozzá a forró levesből, majd öntsük bele a levesbe. Ha szükséges, hígítsuk, óvatosan forraljuk. Forrón tálaljuk.

Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).