Bíró Sára receptje
Sárgarépa natúr csirkemellel
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
360 kcal | 33 g | 18 g | 15 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 g csirkemellfilé,
- 500 g sárgarépa,
- 20+20 g vaj,
- 20+20 g olívaolaj,
- 10 g zabliszt,
- 10 g teljes őrlésű liszt,
- 200 ml zöldségalaplé,
- 50 ml száraz fehérbor,
- 1 ek. mustár,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 cs. petrezselyem,
- 1 cs. mángold,
- 50 g bébispenót vagy parajlevél,
- csipetnyi csilipor,
- só.
A sárgarépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. Az olajat és a vajat lábasban felmelegítjük, beletesszük a répát és egészben a 2 gerezd fokhagymát. Megszórjuk csiliporral, kicsit dinszteljük, majd meghintjük a zabliszttel, sózzuk, ráöntjük a zöldségalaplevet és kb. 5 perc alatt puhára pároljuk. Egy üvegtál alját néhány friss, mosott mángoldlevéllel beborítunk. Erre szedjük ki a répát, amit meghintünk friss petrezselyemlevéllel. Megmossuk, majd lecsepegtetjük a húst, vékony szeleteket vágunk belőle. Kicsit a kés fokával megütögetjük. Elkészítjük a gyors pácot, a mustárt elkeverjük az egy evőkanál olívaolajjal, frissen őrölt borssal, csipetnyi sóval. Beleforgatjuk a húst, legalább 15 percig hagyjuk a pácban. A húst beleforgatjuk a lisztbe, majd a forró serpenyőbe tesszük, oldalanként kb. 3 percig sütjük, majd ráöntjük a bort és pároljuk, a boros szafttal kicsit locsoljuk. Amikor elkészült a hús, a zöldséges tálra tesszük. Tetejére petrezselymet szórunk.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).