Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2023.10.13.

Bíró Sára receptje

Fogasfilé színes körettel

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
311 kcal 22 g 16 g 20 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 g fogasfilé (2 nagy szelet 4 db-ra vágva),
  • 20 g olívaolaj,
  • 20 g vaj,
  • 1/2 citrom,
  • 20 g zabliszt,
  • 2 mk. fűszer,
  • só,
  • bors,
  • csipet szárított kapor,
  • 300 g édesburgonya,
  • 50 g bébispenót,
  • 50 g póréhagyma,
  • 20 g olívaolaj,
  • 10 g vaj,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1/2 cs. petrezselyem.

A halat megmossuk, leitatjuk róla a vizet papírtörlővel, meglocsoljuk frissen facsart citromlével, sózzuk, borsozzuk. Egy kis teflonserpenyőbe tesszük az olajat, beleteszünk két citromkarikát és pár percig sütjük, majd félretesszük. A zablisztet összekeverjük a fűszerpaprikával és a kaporral. A halat beleforgatjuk a lisztes keverékbe, és felmelegített serpenyőbe tesszük a bőrös oldalával, 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is 2 percig sütjük. Visszafordítjuk a bőrös oldalára, rátesszük a vajat, néhány csepp citromot facsarunk rá, lefedjük, és hagyjuk még kb. egy percig. A megsült citromot rátesszük a halra. Ameddig sül a hal, elkészítjük a köretet. Két kis serpenyőt használunk, külön-külön készül. Serpenyőbe teszünk egy evőkanál olívaolajat, erre tesszük a megpucolt és felkockázott édesburgonyát, sózzuk, friss vágott petrezselyemmel meghintjük, rádobjuk az ujjbegynyi vajat és rázogatjuk, ameddig megsül, vigyázva, hogy le ne égjen. A másik serpenyőbe tesszük a felaprított hagymát az olívaolajjal, ha elkezd dinsztelődni, rátesszük a fokhagymát, csipet sót, majd a spenótot, csak összerázzuk, roppanósan tálaljuk.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2023/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!