Bíró Sára receptje
Fogasfilé színes körettel
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
311 kcal | 22 g | 16 g | 20 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 g fogasfilé (2 nagy szelet 4 db-ra vágva),
- 20 g olívaolaj,
- 20 g vaj,
- 1/2 citrom,
- 20 g zabliszt,
- 2 mk. fűszer,
- só,
- bors,
- csipet szárított kapor,
- 300 g édesburgonya,
- 50 g bébispenót,
- 50 g póréhagyma,
- 20 g olívaolaj,
- 10 g vaj,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1/2 cs. petrezselyem.
A halat megmossuk, leitatjuk róla a vizet papírtörlővel, meglocsoljuk frissen facsart citromlével, sózzuk, borsozzuk. Egy kis teflonserpenyőbe tesszük az olajat, beleteszünk két citromkarikát és pár percig sütjük, majd félretesszük. A zablisztet összekeverjük a fűszerpaprikával és a kaporral. A halat beleforgatjuk a lisztes keverékbe, és felmelegített serpenyőbe tesszük a bőrös oldalával, 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is 2 percig sütjük. Visszafordítjuk a bőrös oldalára, rátesszük a vajat, néhány csepp citromot facsarunk rá, lefedjük, és hagyjuk még kb. egy percig. A megsült citromot rátesszük a halra. Ameddig sül a hal, elkészítjük a köretet. Két kis serpenyőt használunk, külön-külön készül. Serpenyőbe teszünk egy evőkanál olívaolajat, erre tesszük a megpucolt és felkockázott édesburgonyát, sózzuk, friss vágott petrezselyemmel meghintjük, rádobjuk az ujjbegynyi vajat és rázogatjuk, ameddig megsül, vigyázva, hogy le ne égjen. A másik serpenyőbe tesszük a felaprított hagymát az olívaolajjal, ha elkezd dinsztelődni, rátesszük a fokhagymát, csipet sót, majd a spenótot, csak összerázzuk, roppanósan tálaljuk.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).