Kard Éva receptje
Zöldséges-kapros lazacleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
320 kcal | 16 g | 20 g | 18 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 g lazacfilé,
- 200 g sárgarépa,
- 100 g fehérrépa,
- 200 g zöldborsó,
- 100 g csiperkegomba konzerv,
- 100 g vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 citrom leve,
- 2 tk. ételízesítő,
- só,
- őrölt színes bors,
- kisebb csokor kapor,
- 3 g liszt,
- 150 ml tejföl (12%-os),
- 20 g étolaj,
- 20 g vaj,
- kb. 1,5 l víz.
A bőr nélküli lazacfilét vágjuk fel kisebb kockákra. A zöldséget és a sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra. A gombát alaposan csepegtessük le, majd vékonyan szeleteljük fel. Az olajat és a vajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt zöldséget és sárgarépát, pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, facsarjuk bele a citromlevet, majd főzzük a zöldségeket félpuhára. (Citromlevet ízlés szerint tegyünk bele, nehogy túl savanyú legyen a leves.) Amikor a zöldségek már félpuhára főttek, szedjünk pár kanál levet a tejfölre, keverjük simára, és csorgassuk a levesbe. (Én mielőtt a levesbe csorgattam, előtte egy szűrőn átszűrtem, hogy csomómentes és szép selymes legyen a leves.) Ezután adjuk a leveshez a felszeletelt gombát, a feldarabolt lazacfilét, és főzzük még kb. 10 percig. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, majd 1-2 perc után zárjuk el a gázt, és tálalásig hagyjuk lefedve az edényt. (Közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízesítsünk utána.) Tálalás előtt merjük a levest tányérba, úgy kínáljuk. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk. A lazac helyett ízlés szerint afrikai harcsafilével is készíthetjük a levest.