Újból megmozdult az ország

Botra fel!

Illusztráció

Együtt

Több mint három évtizede, 34 éve jelenik meg kéthavonta a Diabetes magazin, az ország legidősebb és legkitartóbb diabéteszeseket edukáló kiadványa. Veszprémben kezdődött a lap története, Vándorfi Győző doktor álma volt, hogy páciensei ne csak a szakrendelésen kapjanak betegségükkel kapcsolatos tudásanyagot. 1989-et írtunk akkor, más volt a világ a diabetológia területén is. Ma az a gond, hogy a sok információból ki tudják-e választani a cukorbetegek a hiteles tudásanyagot, régen minden tudásmorzsáért meg kellett ­küzdeniük.

Az ország első edukációs újságjaként vállaltuk a feladatot, ételreceptekkel, mintaétrenddel, közérthető nyelven írt orvos-szakmai írásokkal. Ma is teljesítjük akkor vállalt feladatunkat, s bár periodikánk nem versenyképes az internet „percre készségével”, az olvasóinktól kapott elismerést, a „leghitelesebb betegtájékoztató” címet büszkén viseljük.

Ennek hátterében az is megtalálható, hogy egy írást minimum négy munkatársunk átolvas, mielőtt bekerül a lapba, ezért kevés a szedési hiba, a zavaros mondat. De a legfontosabb: kezdetektől remek diabetológusokat tudhatunk magunk mögött, akik segítik munkánkat. Illetve több ez egyszerű segítségnél. Társaink a lap készítésében ugyanúgy, ahogy társai a diabéteszeseknek a mindennapok során.

Kevés olyan betegség van, ahol orvos és páciense, beteg és kezelőorvosa egyenrangú félként tud úrrá lenni az állapoton. A cukorbetegség ilyen. Nem véletlen, hogy szívesebben nevezzük diabétesznek (a fiatalok diabnak), mert inkább tartjuk állapotnak, mint betegségnek. (A cukorbaj kifejezést sosem használtuk!) Lang Gusztáv, a MACOSZ ’90-es évekbeli elnöke feltételhez kötött egészségnek nevezte a jól beállított diabéteszesek állapotát. Ám, hogy ezek a feltételek teljesedjenek – kemény munkára van szükség, diabéteszes és diabetológus szoros együttműködésére. (Ha diabetológust írok, a vele együttműködő kollégáit is értem, a szakasszisztenseket, dietetikusokat, edukátorokat.)

Mára mind a szakorvosok, mind a betegek közössége is „szentesítette” ezt az együttműködést. A Magyar Diabetes Társaság partnerként tekint a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségére, a CEOSZ bizton támaszkodhat az MDT erejére, tagjainak segítőkészségére.

Miért erről írok e lap köszöntő cikkében? Mert az együttműködés új lépcsőfokra érkezett. Ezt a számunkat, a diabéteszeseknek íródott Diabetes magazin 2023/3-as számát a Magyar Diabetes Társaság tagjai is megkapják. Ha a cukorbeteg olvasóink a neten rákeresnek az MDT honlapjára, azonnal láthatják, hogy az nemcsak a diabetológusoknak, hanem pácienseiknek is szól. Ha ezt a lehetőséget kiválasztják, cukorbetegszervezetek honlapjaira léphetnek tovább, köztük lapunk internetes változatára is. Ez az oldal a közeljövőben fejlődni fog, egyre több információt találhatnak majd a diabéteszesek orvosaik honlapján is.

A cukorbetegközösségek jelmondata: együtt erősebbek vagyunk! Igaz ez tágabban is: együtt – diabéteszesek és kezelőorvosaik – nemcsak erősebbek, de eredményesebbek is vagyunk.

Herth Viktória főszerkesztő

A beteg java a legfőbb törvény

Salus aegroti, suprema lex esto

A beteg java a legfőbb törvény

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

A Magyar Diabetes Társaság alapító okiratában olvasható két roppant összetett, bonyolultnak tűnő mondat. Ezek a mondatok szerepelnek a társaság weblapjának (diabet.hu) nyitó oldalán is…
 Tovább
Szakorvosi együttműködések

Magyar Diabetes Társaság

Szakorvosi együttműködések

Az elmúlt hónapokban a Magyar Diabetes Társaság több orvostársasággal is együttműködési megállapodást kötött. Erről – és a betegoktatás fontosságáról – kérdeztük Wittmann István professzort, az MDT elnökét.

 Tovább
Negatív példa vagyok

Negatív példa vagyok

Szerző: Herth Viktória

1991. március 10-én, Budapesten megszületett Paróczai Geri, egészségesen, készen arra, hogy szembenézzen a világ kihívásaival. 1999. március 10-én a Heim Pál Kórház betegágyán fekve megtudta, hogy diabéteszes.

 Tovább
Újból megmozdult az ország

Botra fel!

Újból megmozdult az ország

Május 20-án ötödik alkalommal került sor a „Botra fel!” országos nordic walking sétára. A CEOSZ által 2017-ben indított, töretlen népszerűségnek örvendő kezdeményezés célja olyan mozgásforma megismertetése és kipróbálása, amely minden korosztály számára ajánlható, függetlenül az életkortól, attól, hogy valaki sportolt-e korábban, vagy hogy van-e bármilyen betegsége.

 Tovább
Kozmikus hatások, időjárási frontok, utazás

DiabPONT

Kozmikus hatások, időjárási frontok, utazás

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A környezetünktől függünk. Mindenki, de a cukorbetegek talán kicsit jobban. Mire gondolok? Orvosként számtalanszor halljuk: ugyanazt ettem, ugyanazt csináltam, mint máskor, mégis egészen más volt a cukrom.

 Tovább
Úgy megy a COVID, hogy marad

COVID-19

Úgy megy a COVID, hogy marad

Májusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lefújta a COVID-veszély miatt meghirdetett világriadót, ezzel az új koronavírus is besorolt a szokásos járványaink közé. Már ritkábban kerül be a napi hírekbe, kevésbé látszik érdekesnek, de ettől még nem lett veszélytelen, ugyanúgy halálos kimenetelű is lehet. Ez utóbbi miatt pedig még sokáig érdekes lehet a COVID kutatása, s a rizikócsökkentés bevált módjait is érdemes gyakorolni.

 Tovább
Kortalanokkal fesztiváloztunk

CEOSZ

Kortalanokkal fesztiváloztunk

Szerző: Füzesi Brigitta

Az idei június nem csak szokatlanul esős napokkal, hanem egy fantasztikus eseménnyel indult, hiszen a Magyar Szabadidősport Szövetség június 7-én hatalmas és hihetetlenül jó hangulatú rendezvényre várta a fesztiválozni vágyókat. Bár a fiatal életkor nem volt kizáró tényező, a Szépkorúak Fesztiválja elsősorban az érettebb, tapasztaltabb, bölcsebb korosztálynak kínált felejthetetlen élményeket.

 Tovább
Nyertünk!

DiaEuro 2023

Nyertünk!

Szerző: Herth Viktória

Nem vagyok focirajongó, de a magyar diabéteszesek futsalválogatottjáért nagyon izgultam. Annyira lelkesek voltak a fiúk, annyira akartak bizonyítani! Sikerült nekik!

 Tovább
Kölessaláta

Kard Éva receptje

Kölessaláta

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
208 kcal 8 g 9 g 25 g
 Tovább
Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Magyarország, a másfél millió krónikus vesebeteg országa

Szerző: Dr. Ladányi Erzsébet

A vesék a kiválasztás páros szervei. Feladatuk a szervezetünk anyagcseréje során keletkezett vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolítása, a só- és vízháztartás szabályozása, a homeosztázis fenntartása. Fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésében, valamint a kalcium- és csontanyagcserében. A veseműködés szervezetünk csaknem minden szervrendszerére hatással van valamilyen módon, az egészség megtartásához nélkülözhetetlen a vesék megfelelő állapota.

 Tovább

Aluldiagnosztizált az idült vesebetegség

Az idült vesebetegség (CKD) sokáig nem okoz a páciensek által észlelhető tüneteket, a kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik…
 Tovább
Őrangyalok az óvodákban, iskolákban

Szurikáta Alapítvány

Őrangyalok az óvodákban, iskolákban

Szerző: Tóbiás Lilla

A tanév végén a diabéteszes gyermekek pedagógusait ünnepelte a Szurikáta Alapítvány, Varázspálcával elismerve a munkájukat. A szülők által írt megható történetek, kisfilmek, podcastek tanúskodnak a pedagógusok, gyermekintézmények bátor hozzáállásáról, szeretetteljes gondoskodásáról.

 Tovább
Gombás csirkemáj paszternákpürével és párolt zöldségekkel

Kard Éva receptje

Gombás csirkemáj paszternákpürével és párolt zöldségekkel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
457 kcal 28 g 21 g 38 g
 Tovább

Amit az inzulinkezelésről tudni kell

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

Az inzulin a hasnyálmirigyünk által termelt 51 aminosavból álló hormon, amely a vércukor normális szinten tartásában egyedülállóan fontos szerepet játszik…
 Tovább
DiabKupa – Családi Sportnap

DiabKupa – Családi Sportnap

Májusban immár harmadik alkalommal került megrendezésre a DiabKupa – Családi Sportnap, amelynek keretében most először focibajnokságot is meghirdettek a szervezők. Igazán impozáns helyszínen, a Fradi népligeti központjában található fedett, műfüves futballpályán, remek környezetben, csodálatos időben zajlottak a küzdelmek.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!