Kard Éva receptje
Tejfölös-mustáros brokkolikrémleves
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
187 kcal | 6 g | 16 g | 5 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 g brokkoli,
- 200 g póréhagyma,
- 200 ml tejföl (12%-os),
- 40 g vaj,
- 10 g étolaj,
- 4-5 ág kakukkfű levele lecsipkedve,
- 2 tk. ételízesítő,
- 1 ek. dijoni mustár,
- 1 késhegynyi szerecsendió,
- só,
- őrölt színes bors.
A brokkolit szedjük rózsáira, a vastagabb szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután folyó víz alatt mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. A póréhagymát vékonyra karikázzuk fel. A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pár perc alatt pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett brokkolit, szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük, forgassuk össze, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük puhára. (Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.) Amikor a brokkoli puhára főt, vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük. A tejfölt keverjük simára a mustárral és egy merőkanál leturmixolt levessel. Ezután tegyük vissza a levest a tűzre, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejfölös-mustáros keveréket. Kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen. Tálaláskor merjük a levest tányérba, csepegtessük meg olívaolajjal, és ízlés szerint pirított kiflikarikákkal kínáljuk.