Kard Éva receptje
Sajtos-zöldséges lepény fürjtojással
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
364 kcal | 17 g | 23 g | 22 g |
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 cs. tönkölyös leveles tészta,
- 500 g vegyes zöldség (sárgarépa, brokkoli, kelbimbó…),
- 200 g füstölt sajt,
- 2 dl főzőkrém (20%-os),
- 20 g liszt,
- 2 db tojás (nagy),
- 8 db fürjtojás,
- só,
- őrölt színes bors.
A zöldségkeveréket enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen. A főzőkrémhez adjuk hozzá a két tojást, a lisztet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük simára. A füstölt sajtot reszeljük le, majd kb. 100 g-ot tegyünk félre. A maradék sajtot keverjük hozzá a tejszínes-tojásos keverékhez. A leveles tésztát helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy pereme is legyen, majd pakoljuk rá a kihűlt zöldségkeveréket. Ezután öntsük rá a sajtos-tojásos-tejszínes keveréket. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél szórjuk rá a félretett reszelt sajtot, majd így süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk hűlni mielőtt tálaljuk. Ízlés szerint főzzünk pár darab fürjtojást 1-2 percig, hogy a sárgája még kissé lágy maradjon, és majd azzal tálaljuk a lepényt. Tálalás előtt szeleteljük fel a lepényt, helyezzük rá a félbevágott fürjtojásokat, úgy kínáljuk. (A fürjtojást el is hagyhatjuk, vagy éppen lágy tyúktojásra cserélhetjük.)