Feltöltés dátuma: 2023.08.31.

Kard Éva receptje

Sajtos-zöldséges lepény fürjtojással

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
364 kcal 17 g 23 g 22 g

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 cs. tönkölyös leveles tészta,
  • 500 g vegyes zöldség (sárgarépa, brokkoli, kelbimbó…),
  • 200 g füstölt sajt,
  • 2 dl főzőkrém (20%-os),
  • 20 g liszt,
  • 2 db tojás (nagy),
  • 8 db fürjtojás,
  • só,
  • őrölt színes bors.

A zöldségkeveréket enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen. A főzőkrémhez adjuk hozzá a két tojást, a lisztet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük simára. A füstölt sajtot reszeljük le, majd kb. 100 g-ot tegyünk félre. A maradék sajtot keverjük hozzá a tejszínes-tojásos keverékhez. A leveles tésztát helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy pereme is legyen, majd pakoljuk rá a kihűlt zöldségkeveréket. Ezután öntsük rá a sajtos-tojásos-tejszínes keveréket. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél szórjuk rá a félretett reszelt sajtot, majd így süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk hűlni mielőtt tálaljuk. Ízlés szerint főzzünk pár darab fürjtojást 1-2 percig, hogy a sárgája még kissé lágy maradjon, és majd azzal tálaljuk a lepényt. Tálalás előtt szeleteljük fel a lepényt, helyezzük rá a félbevágott fürjtojásokat, úgy kínáljuk. (A fürjtojást el is hagyhatjuk, vagy éppen lágy tyúktojásra cserélhetjük.)

Megjelent a diabetes2023/3. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!