Kard Éva receptje
Gombás csirkemáj paszternákpürével és párolt zöldségekkel

1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
457 kcal | 28 g | 21 g | 38 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
A gombás csirkemájhoz:
- 400 g csirkemáj,
- 250 g gomba,
- 100 g lila hagyma,
- 100 g TV paprika,
- 100 g paradicsom,
- 30 g vaj,
- 20 g étolaj,
- 1 kk. majoranna,
- 1 tk. füstölt pirospaprika,
- 1 tk. Piros Arany (csípős),
- csipet szerecsendió,
- só,
- őrölt színes bors,
- 100 ml víz.
A paszternákpüréhez:
- 400 g paszternák,
- 100 g sárga krumpli,
- 30 g vaj,
- 1 tk. ételízesítő,
- só,
- őrölt fehérbors,
- 1-2 dl a paszternák főzőlevéből.
A párolt zöldségekhez:
- 200 g sárgarépa,
- 100 g paszternák,
- ízlés szerint pár db apró patisszon vagy 100 g kockára vágott cékla,
- 1 tk. ételízesítő,
- csipet só.
A gombát tisztítsuk meg, szeleteljük fel vékonyan. A csirkemájat alaposan mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A lila hagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát szeleteljük fel. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat és a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, és kezdjük el párolni. Pár perc után adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és paprikát, majd pároljuk tovább. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, a paradicsom és a paprika kissé összeesett, adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, és pároljuk kb. 10 percig. Ezután szórjuk meg a füstölt pirospaprikával, adjuk hozzá a kockákra vágott csirkemájat, öntsük fel a vízzel, majd főzzük kb. 10 percig, hogy a csirkemáj készre főjön. Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük a májat, mert akkor száraz és kemény lesz. Közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízesítsünk utána. A paszternákot és a krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük puhára. Ezután szűrjük le (a főzőlevet felfogva), adjuk hozzá a vajat, egy kevés főzőlevet, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehér borssal, majd botmixerrel pépesítsük. A főzőlevet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen az elkészült püré. A pürét egy szitán passzírozzuk át, hogy csomómentes és selymes-krémes legyen, majd tálalásig tartsuk melegen. A zöldségkörethez a sárgarépát és a paszternákot pucoljuk meg, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre. Ezután adjuk hozzá az apró patisszont, öntsük fel vízzel, sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, majd pár perc alatt főzzük roppanósra a zöldségeket. Ezután szűrőkanállal szedjük ki a vízből, és tálalásig tartsuk melegen. Amennyiben úgy döntünk, hogy patisszon helyett céklát főzünk, akkor azt mindenképpen külön főzzük meg, mert elszínezi a zöldségeket! Tálaláskor a tányér egyik felébe kanalazzuk a paszternákpürét, majd helyezzük rá a párolt zöldségeket. A tányér másik felébe pedig kanalazzuk a gombás csirkemájat, úgy kínáljuk.