Kard Éva receptje
Fűszeres lazac spárgával és fehérbormártással
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
642 kcal | 28 g | 55 g | 9 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
A fűszeres lazachoz:
- 500 g (2 db kb. 250 g os) lazacfilé,
- só,
- őrölt színes bors,
- 1 tk. halfűszerkeverék,
- ½ citrom leve,
- 40 g vaj,
- 20 g olívaolaj.
A fehérbormártáshoz:
- 200 ml fehérbor,
- 200 ml zöldségalaplé,
- 2 db vöröshagyma (nagyobb),
- 200 ml főzőtejszín (20%-os),
- só,
- őrölt színes bors,
- késhegynyi szerecsendió (el is hagyható),
- 3 g kukoricaliszt,
- 40 g vaj,
- 10 g étolaj.
A spárgához:
- 500 g (1 cs.) zöldspárga,
- 1 tk. só,
- 1 tk. ételízesítő,
- őrölt színes bors,
- 20 g vaj,
- 10 g étolaj.
Mindkét halfilét ízlés szerint locsoljuk meg citromlével, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd hagyjuk állni, hogy az ízek kellően átjárják. Ezután a bőrös feléről egy papírtörlővel itassuk fel a nedvességet mielőtt elkezdenénk sütni. Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd a bőrös felével lefelé helyezzük bele a lazacszeleteket, és a forró zsiradékkal locsolgatva süssük 10 percig. (A halszeleteket közben ne mozgassuk, így a bőre ropogósra sül.) Ezután a serpenyőt helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még 10–15 percig. (Mielőtt a serpenyőt betennénk a sütőbe a nyelét, ha nem fém, akkor alufóliába csomagoljuk be.) Amikor a lazacszeletek készre sültek, vegyük ki a serpenyőből, és tálalásig tartsuk melegen. (Érdemes kivenni a forró serpenyőből, mert különben tovább sül a hal, és kiszárad.) A fehérbormártáshoz a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, szórjuk meg a liszttel, pirítsuk kb. egy percig, majd öntsük fel a fehérborral és az alaplével. (Alaplé helyett felönthetjük vízzel, melyben feloldottunk egy darab húsleveskockát.) Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a szerecsendióval, majd addig főzzük, hogy elfője a főzőlé kb. felét. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főzőtejszínt, majd turmixoljuk össze vagy botmixerrel pépesítsük. Ízlés szerint ezután egy szűrőn átszűrhetjük, hogy szép selymes legyen. Végül tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön a mártás. Ezután vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen. Egy edénybe tegyük bele a spárgát, sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és pár perc alatt, főzzük roppanósra, majd szűrjük le. Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, helyezzük bele az előzőleg alaposan lecsepegtetett spárgát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és rázogatva melegítsük össze. Tálalásig tartsuk melegen. Tálaláskor helyezzük a lazacszeletet tányérra, tegyünk mellé egy csokornyi spárgát, ízlés szerint öntsük köré a fehérbormártást, úgy kínáljuk.