Feltöltés dátuma: 2024.02.18.

Kard Éva receptje

Fűszeres lazac spárgával és fehérbormártással

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
642 kcal 28 g 55 g 9 g

Hozzávalók 4 adaghoz

A fűszeres lazachoz:

  • 500 g (2 db kb. 250 g os) lazacfilé,
  • só,
  • őrölt színes bors,
  • 1 tk. halfűszerkeverék,
  • ½ citrom leve,
  • 40 g vaj,
  • 20 g olívaolaj.

A fehérbormártáshoz:

  • 200 ml fehérbor,
  • 200 ml zöldségalaplé,
  • 2 db vöröshagyma (nagyobb),
  • 200 ml főzőtejszín (20%-os),
  • só,
  • őrölt színes bors,
  • késhegynyi szerecsendió (el is hagyható),
  • 3 g kukoricaliszt,
  • 40 g vaj,
  • 10 g étolaj.

A spárgához:

  • 500 g (1 cs.) zöldspárga,
  • 1 tk. só,
  • 1 tk. ételízesítő,
  • őrölt színes bors,
  • 20 g vaj,
  • 10 g étolaj.

Mindkét halfilét ízlés szerint locsoljuk meg citromlével, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd hagyjuk állni, hogy az ízek kellően átjárják. Ezután a bőrös feléről egy papírtörlővel itassuk fel a nedvességet mielőtt elkezdenénk sütni. Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd a bőrös felével lefelé helyezzük bele a lazacszeleteket, és a forró zsiradékkal locsolgatva süssük 10 percig. (A halszeleteket közben ne mozgassuk, így a bőre ropogósra sül.) Ezután a serpenyőt helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még 10–15 percig. (Mielőtt a serpenyőt betennénk a sütőbe a nyelét, ha nem fém, akkor alufóliába csomagoljuk be.) Amikor a lazacszeletek készre sültek, vegyük ki a serpenyőből, és tálalásig tartsuk melegen. (Érdemes kivenni a forró serpenyőből, mert különben tovább sül a hal, és kiszárad.) A fehérbormártáshoz a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, szórjuk meg a liszttel, pirítsuk kb. egy percig, majd öntsük fel a fehérborral és az alaplével. (Alaplé helyett felönthetjük vízzel, melyben feloldottunk egy darab húsleveskockát.) Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a szerecsendióval, majd addig főzzük, hogy elfője a főzőlé kb. felét. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főzőtejszínt, majd turmixoljuk össze vagy botmixerrel pépesítsük. Ízlés szerint ezután egy szűrőn átszűrhetjük, hogy szép selymes legyen. Végül tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön a mártás. Ezután vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen. Egy edénybe tegyük bele a spárgát, sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és pár perc alatt, főzzük roppanósra, majd szűrjük le. Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, helyezzük bele az előzőleg alaposan lecsepegtetett spárgát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és rázogatva melegítsük össze. Tálalásig tartsuk melegen. Tálaláskor helyezzük a lazacszeletet tányérra, tegyünk mellé egy csokornyi spárgát, ízlés szerint öntsük köré a fehérbormártást, úgy kínáljuk.

Megjelent a diabetes2023/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!