Kard Éva receptje
Citromos-gombás ragu teljes kiőrlésű szélesmetélttel
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
456 kcal | 19 g | 24 g | 39 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
A citromos-gombás raguhoz:
- 500 g csiperke gomba,
- 100 g főzőhagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 citrom leve,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld,
- só,
- 1 tk. ételízesítő,
- őrölt színes bors,
- 200 ml főzőtejszín (20% zsírtartalmú),
- 40 g vaj,
- 20 g étolaj.
A házi szélesmetélthez:
- 140 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 60 g tönkölybúza finomliszt,
- 2 nagy csipet só,
- 2 db tojás (nagy).
A gombát tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Lehetőleg közepes méretű gombát válasszunk. A főzőhagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldet csipkedjük le a szárról, mossuk meg, és vágjuk fel apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott főzőhagymát,és futtassuk meg. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felszeletelt gombát. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, majd lefedve pároljuk pár percig. (Ízlés szerint több citromlevet is facsarhatunk rá.) Amikor a gomba már levet engedett, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, öntsük fel a tejszínnel, és addig pároljuk tovább, míg a tejszín kissé besűrűsödik. (Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.) A házi szélesmetélthez a kétféle lisztet és a sót keverjük össze, csináljunk a közepébe egy mélyedést, és üssük bele az egész tojást. Ezután gyúrjuk össze, majd pihentessük kb. 20 percet a tésztát, mielőtt vékonyra kinyújtanánk, és szélesmetéltnek felvágnánk. A felvágott tésztát ezután enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük ki, majd szűrjük le, és keverjük hozzá a citromos-gombás raguhoz. Tálaláskor szedjük a tésztát tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, úgy kínáljuk.