Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2023.05.30.

Joslin-díj

Tartsuk be!

A XII. Civil Fórumon az 50 évnyi diabéteszért járó Joslin-érmet és oklevelet többek közt Kámán Zoltán Kőszegen élő sorstársunk is átvehette.

Illusztráció

Zoltán a jelentkezése mellé levelet is küldött szerkesztőségünknek, s e levélből a színpadon elhangzottakhoz hasonló magabiztosság sugárzik. Ebből idézünk.

A cinkes inzulint először 1968 októberében szúrták belém Szombathelyen, a Markusovszky Kórház Gyermekosztályán. Egy héttel később – 12 éves gyermekként – önmagamnak adtam be az inzulint.

Amikor ezeket a sorokat írom, elmondhatom, hogy az elmúlt két napban egy nagy teherautónyi tűzifát fűrészéltem fel. Rendszeres, hogy alkalmanként 20–35 km-t, vagy akár többet kerékpározom, megteszem ezt a hegyekben is, legtöbbször egyedül. Másoknak nem ajánlom, de én tudom: mikor és mit kell tennem. Azt is mondhatom, hogy mások is meg tudnák tenni, csak önkontroll kell hozzá, de ez alapvetőn igaz az egész életünkre.

Sok más mellett egy dolog fontos az életemben: vérnyomáscsökkentő gyógyszert ugyan szedek, de nincs semmilyen szövődményem. Ennek megtartása a legfontosabb célom. Diab-kezelés miatt 1975-ben voltam utoljára kórházban. Azóta az inzulinok váltását mindig otthoni körülmények között végeztük.

Egy dologban nem követem az általános kezelési rendszert. A saját egészségügyi problémámat – a rólunk kialakult sajnálkozó vélemények miatt – titokban tartom, pedig tudom, hogy ezt nagyon veszélyesnek tartják a szakemberek. Velünk kapcsolatban mindig csak a súlyos egészségügyi problémákról lehet hallani, olvasni, s én ezt nem akartam látni a másik ember szemében. A gyárnak az üzemorvosa sem tudta, különben kirúgtak volna a munkahelyemről.

Közösségekben, kollégiumban mindig úgy tettem, mintha nem különböznék senki mástól. Vegyészmérnök vagyok, Veszprémben tanultam, s az egyik barátom 25 év után mondta nekem: tiszteltünk, becsültünk, soha nem panaszkodtál.

Hogy tudjam működtetni a saját rendszeremet, kialakítottam egy folyton változó, aktuális biztonsági, önellenőrzési módozatot, egy erős önkontrollt. Ha csak ingben és nadrágban vagyok, akkor is minden nálam van, amire szükségem lehet.

Tartom a diétámat, amit valójában nem neveznék diétának, mert mindent megeszem, csak az a kérdés: mikor, mennyit és miből? Egy dolog biztos, cukormérés nélkül nem kezdek hozzá az étkezéshez.

Jó családba születtem, a szüleim mindent megtettek értem, és ugyanezt mondhatom el a feleségemről, gyermekeimről. Ők mindannyian vigyáznak rám – szüleim már csak vigyáztak –, mindannyian figyelmeztetnek, kérdést tesznek fel akkor is, amikor én nem annyira figyelek. Mindez jelentős pluszt ad a saját biztonsági rendszeremhez.

Tudom, nem különbözöm senki mástól. Mások számára láthatatlanul szabályoztam önmagamat. Úgy élek, mint egy átlagember, nincs betegségtudatom. Figyelek magamra, és mindig azt látom, holnap is lesz család adta feladatom, és azt el kell végeznem.

Kámán Zoltán

Zoltán már 55 éve él inzulinnal. Így tehát jogos volt a kérdés, amit a díj átadása után feltettem neki a színpadon: Mit üzen a fiataloknak? Azoknak, akik „még csak” 30 éve diabéteszesek?

– Egyetlen egy dolgot kell csinálni, amit ma itt hallottunk, s amit az elmúlt 55 évben hallottam az orvosoktól, nővérektől, segítőktől: tartsuk be! Önmagunkat kell szabályoznunk!

file

Joslin-díj

2009 óta minden évben – lapunk közreműködésével – a Magyarországon élő inzulinos cukorbetegek megkaphatják a bostoni székhelyű Joslin Diabetes Center elismerő oklevelét, érmét. Az inzulinkezeléssel leélt 25 évért oklevél jár, 50 évnyi inzulinos diabéteszért az oklevél mellé érmet is küld a ­Joslin Diabetes Center.

A kitöltött nyomtatványt és az inzulinkezelés kezdeti dátumát bizonyító dokumentumot kérjük elektronikusan feltölteni vagy postai úton elküldeni a Tudomány Kiadó részére 2023. november 14-ig!

Ahogy a jelentkezések megérkeznek a Tudomány Kiadóhoz vagy a szerkesztőségbe, visszajelzést küldünk e-mailben. Amennyiben pár héten belül nem kap tőlünk értesítést, kérjük, érdeklődjön a Tudomány Kiadónál, hogy jelentkezése megérkezett-e. (Sajnos a közelmúltban többször megtörtént, hogy a kitöltött kérdőív nem ért célba.)

A jelentkezés feltételei, illetve a jelentkezési lap elérhető a https://diabetes.hu/alapitvany/a-joslin-dijrol weboldalon.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2023/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!