Búvárrégész űrhajósjelölt

Nincs lehetetlen

Illusztráció

Határ a csillagos ég

Nincs lehetetlen! Eddig is hittem ebben, de amikor Dalicsek Dániellel beszélgettem – igaz, csak online, mert Dániában él –, ismét meggyőződtem róla.

Őt 2018-ban már bemutattuk a Diabetes olvasóinak, akkor is elámultunk: diabéteszesként a hivatása búvárrégész. Rendszeresen lemerül az Északi-tenger mélyére, hogy „kincseket” keressen. Most azonban túlszárnyalta ezt a teljesítményét. Űrhajósnak jelentkezett, a többszáz jelentkező közül bejutott a legjobb 25-be, s onnan sem a diabétesze miatt esett ki. Többet nem mesélek, lapozzanak tovább, s olvassák el a vele készült interjút. Annyit azonban már most leszögezek: Dániel a példája, szimbóluma annak, hogy cukorbetegként nem kell lemondanunk az álmainkról. Határ a csillagos ég – esetében szó szerint.

Nem lehet mindenki űrhajósjelölt – nincsenek is sokan, akik erre törekednek –, de a mindennapokban is élnek köztünk példaképek, érték- és mértékadó társak. Mint azok a diabéteszesek, akik kiérdemelték a Joslin Diabetes Center elismerését, az 50 inzulinfüggő évért járó érmet. Márciusban, a Civil Fórumon kilenc érmet és egy 25 évnyi diabéteszért járó oklevelet adtunk át. A díjazottak közül elsőként Kámán Zoltánt mutatjuk be, aki még ma is könnyedén körbebiciklizi a Balatont és felhasogat egy teherautónyi fát.

Nem mondom, hogy mindenki legyen ennyire merész és sportos, mint az előbb említett két férfi, de igenis tennünk kell azért, hogy fittek és relatív módon ugyan, de egészségesek legyünk. A cukorbetegség kezelésének három alappillére között a helyes táplálkozás az egyik. A CEOSZ már megszokott receptpályázata mint mindig, idén is a helyes táplálkozásra helyezi a hangsúlyt. Most a minél több zöldség minél változatosabb felhasználása a cél. Füzesi Brigitta e felhívást zöldségekkel kapcsolatos érdekességekkel színesítette, kitűnő olvasmányt kanyarítva a pályázati kiírásból.

Igazán olvasmányos egy másik cikkünk is: dr. Domboróczki Zsolt idén januárban a DiabPONT programjában közmondások, ősi bölcsességek alapján fűzte össze a diabéteszes élet szabályait. Miközben jól szórakozunk, átismételhetjük az előírásokat, amelyek szerint élnünk kell.

Gyógyszerészünk is az életmóddal kapcsolatban írt. S bár szeretnénk tőle azt olvasni, megvásárolható az a csodaszer, amelytől fél év alatt karcsúvá válunk anélkül, hogy sportolnánk és odafigyelnénk arra, mit eszünk – nem ezt írta. Sőt! Óva int minket attól, hogy higgyünk az így hirdetett csodaszerekben.

Beszámolunk még e számunkban a gyerekeket, fiatalokat támogató egyesületek, alapítványok életéről, nyomon követjük a DiaEuróra készülő futsalválogatott felkészülését, bemutatjuk a Lang Gusztáv-díjjal kitüntetetteket, tudósítunk néhány egyesület, klub elmúlt időszakáról és tanulhatunk a helyes sebkezelésről.

Gaál Zsolt doktor úr pedig az úgynevezett monogénes diabéteszről írt. Cikke olvasásakor szembesülhetünk a ténnyel: már rég nem igaz, hogy a diabétesznek két típusa van. Sokkal árnyaltabb a kép, mint eddig hittük.

Herth Viktória főszerkesztő

A sebellátás buktatói – és a megoldások

Az ördög a részletekben rejlik

A sebellátás buktatói – és a megoldások

Szerző: Dr. Rozsos István

A Civil Fórum délutáni programjában dr. Rozsos István szórakoztató stílusú, de roppant hasznos előadását hallhatták a jelenlévők. Ennek – kicsit komolyabb – írásos változatát olvashatják alább.

 Tovább
Két arany, egy ezüst

Sportos Cukorbetegek Egyesülete

Két arany, egy ezüst

Szerző: Bartha Kristóf

Március 11–12-én két lengyelországi település, Suchy Las és Baranowo adott otthont a Red Card For Diabetes 2023 teremfutball-versenyeinek, amelyeken – tavalyhoz hasonlóan – három korcsoportban képviselte a magyar színeket a Sportos Cukorbetegek Egyesülete által toborzott, 1-es típusú diabétesszel élő fiatalokból álló csapat.
A legidősebbek ellentmondást nem tűrő játékkal megnyerték a Bajnokok ligáját, a közepesek Európa-liga ezüstéremmel, míg a legkisebbek Konferencia-liga elsőséggel gazdagodtak. A bajnokságon a hazaiak mellett angol, német, svéd és bolgár csapatok is képviseltették magukat, így igazi nemzetközi mezőny jött össze erre a hétvégére.

 Tovább
Túl a kiválasztón

DiaEuro futsal-Európa-bajnokság

Túl a kiválasztón

A COVID miatti szünet után idén ismét lesz DiaEuro, Nemzetközi Diabétesz Futsal-bajnokság júniusban, Lengyelországban. Előző számunkban már írtunk erről, s hírül adtuk, hogy március 15-én tartják a magyar csapat úgynevezett kiválasztóját…
 Tovább
Sokarcú diabétesz

Adatok a cukorbetegség gyakoriságáról, jelentőségéről

Sokarcú diabétesz

Szerző: Dr. Gaál Zsolt

A diabetes mellitus olyan magas vércukorszinttel járó tünetcsoport, amelyet nem megfelelő kezelés esetében drámaian romló életminőség és korai halálozás jellemez. A cukorbetegség járványszerűen terjed, világjárványról, pandémiáról lehet beszélni.

 Tovább
10 éves a Vanderlich Egészségcentrum

10 éves a Vanderlich Egészségcentrum

Baráti légkörben, családias hangulatban, sok közös emléket idézve ünnepelte meg alapításának tizedik évfordulóját nemrég a Vanderlich Egészségcentrum. A kollégák alkotta Vanderlich-család mellett az alapító ügyvezető, dr. Vándorfi Győző legközvetlenebb családtagjai is ott voltak a jubileumi találkozón.

 Tovább
A tenger mélyéről a csillagokig

A tenger mélyéről a csillagokig

Szerző: Herth Viktória

Akiről, amiről mesélni fogok önöknek: non plus ultra (e latin kifejezés jelentése: felülmúlhatatlan, utolérhetetlen dolog, aminél már nem kell jobb vagy több). Egy diabéteszes fiatalemberről mesélek, aki jelentkezett űrhajósnak, és a több száz jelentkező közül bejutott az első 25-be. Ott kiesett – de nem a diabétesze miatt. Dalicsek Dániel 34 éves, Dániában él, 16 és fél éves kora óta 1-es típusú diabéteszes és búvárrégészként dolgozik. Ő a bizonyítéka annak, hogy a diabétesz nem akadálya semminek.

 Tovább
Mikor mozogjunk?

Mikor mozogjunk?

A mozgás mindig jó, a több mozgás még jobb, ám annak időzítésében is vannak extra lehetőségek. Talán nincs is olyan élettani folyamat, amit ne segíthetne a rendszeres és kiadós fizikai aktivitás. Ezúttal a vércukor-szabályozás és az „edzésidőpontok” megválasztásának kapcsolatáról szolgált friss ismeretekkel a tudomány.

 Tovább
Ki mint vet, úgy arat

DiabPONT

Ki mint vet, úgy arat

Szerző: Dr. Domboróczki Zsolt

Dr. Domboróczki Zsolt a DiabPONT programjában egy kellemes, már-már szórakoztató előadást tartott. Közmondások, ősi bölcsességek alapján fűzte össze a diabéteszes élet szabályait. A könnyed, de tanulságos előadás írásos változatát olvashatják itt.

 Tovább
Civil Fórum XII.

Civil Fórum XII.

Szerző: Herth Viktória

Március 11-én, Budapesten, a Budai Fonóban ugyanolyan remek volt a hangulat, mint az előző években. A járvány időszakát leszámítva minden évben összegyűlnek a cukorbetegek helyi képviselői a Diabetes magazin és a Tudomány Kiadó programján. Épp ezért van a Civil Fórum, a találkozásért.

 Tovább
Tartsuk be!

Joslin-díj

Tartsuk be!

Szerző: Herth Viktória

A XII. Civil Fórumon az 50 évnyi diabéteszért járó Joslin-érmet és oklevelet többek közt Kámán Zoltán Kőszegen élő sorstársunk is átvehette.

 Tovább
Az ideális testsúly elérése

Gyógyszerek, étrend-kiegészítők, diéta és sport

Az ideális testsúly elérése

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Népszerűek, különösen nyár előtt a fogyókúrák, böjtök. Az esztétikai okok mellett a krónikus betegek számára (magas vérnyomás, diabétesz, alvási apnoe) különösen fontos leadni a felesleges kilókat, mert ez betegségüket gyógyító fontos terápia is egyben. Ennek ellenére senkinek nem javaslom – különösen ilyen betegséggel rendelkezőknek nem – a gyors fogyást, az extrém diétákat. Ezekkel ugyanis sok kárt okozhatunk az egészségünknek, és a gyorsan leadott kilók a nehéz diéta után még gyorsabban szaladnak vissza, sőt, végül a mérleg nyelve többet is mutathat, mint a fogyókúra előtt – elindul a jojó-effektus.

 Tovább
Diabéteszes gyerekek pedagógusait ünnepeljük

Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

Diabéteszes gyerekek pedagógusait ünnepeljük

Szerző: Tóbiás Lilla

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért megtalálta a 2023. év 100 csodás pedagógusát, akik példaértékűen segítik a gondjaikra bízott cukorbeteg gyermekeket. A díjkiosztó ünnepségre május 14-én került sor Budapesten, az Elméleti Orvostudományi Központban a díjazott pedagógusok és gyermekintézmények képviselői, a diabéteszes családok, valamint az ellátásban dolgozók részvételével.

 Tovább
Zöldséget a tányérra!

Zöldséget a tányérra!

Szerző: Füzesi Brigitta

A magyarok évente 60 kg zöldséget fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy átlagban naponta 160 grammnyi zöldséget eszünk mi magyarok, szemben az ENSZ ajánlásával, ami 400 gramm, tehát alaposan át kell gondoljuk az étkezéseink összetételét, ha közelíteni szeretnénk a nálunk sokkal egészségesebben táplálkozó európai nemzetekhez.
Természetesen mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek jót tesznek nekünk. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabbak, mint bármi más, amit megehetünk. De sok olyan lenyűgöző tény is ismert a zöldségekkel kapcsolatban, amelyekről a legtöbb embernek fogalma sincs. Az érdekesség kedvéért íme néhány ezek közül.

 Tovább
MentaHÁLÓ Családi Hétvége

MentaPRO Alapítvány

MentaHÁLÓ Családi Hétvége

Szerző: Kerekes Andrea

Három évvel ezelőtt hoztuk létre mentorhálózatunkat, amelynek a MentaHÁLÓ-program nevet adtuk…
 Tovább
30 éves jubileumi ünnepség Gyálon

Gyáli Cukorbetegek Egyesülete

30 éves jubileumi ünnepség Gyálon

A gyáli Cukorbetegek Egyesülete áprilisban megalakulásának 30 éves jubileumát ünnepelte az Arany János Közösségi Házban.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!