Kovács Bence receptje
Sós, teljes kiőrlésű kalács

1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
280 kcal | 10 g | 8 g | 40 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 g teljes kiőrlésű liszt,
- 20 g búzasikér,
- 30 g vaj,
- 7 g só,
- 7 g száraz élesztő,
- 3 g eritrit,
- 140 ml langyos víz.
- A kenéshez: 1 db tojás.
Egy tálba a langyos vizet keverjük el a száraz élesztővel, az eritrittel és egy marék liszttel, futtassuk fel. Egy nagyobb keverőtál aljába rakjuk bele a sót, majd rá a lisztet és legvégül a búzasikért. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, és kezdjük el dagasztani. Félidőben csorgassuk hozzá az olvasztott vajat és folytassuk a dagasztást, amíg egynemű tésztát kapunk. Kelesszük egy órát letakarva. A tésztát válasszuk 3 egyenlő részre, majd hármas fonással fonjuk be, és kelesszük újra 30–35 percig egy sütőpapírral bélelt tepsin. A tojást verjük fel, és kenjük meg a kalács tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt süssük aranybarnára.