Kovács Bence receptje (videóval)
Póréhagyma-krémleves sajtos kaláccsal
1 adag tápanyagtartalma (kalács nélkül): | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
239 kcal | 10 g | 12 g | 24 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 g póréhagyma,
- 500 ml zöldségalaplé,
- 100 ml tejszín (10%-os),
- 1 db tojássárgája,
- 2 kisebb gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- 20 ml olaj,
- 4 szelet teljes kiőrlésű kalács (30 g/szelet),
- 40 g reszelt light sajt.
A recept elkészítése
A póréhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és egy mélyebb lábasban olajon kevés sóval ízesítve megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, felöntjük az alaplével, ízesítjük frissen őrölt borssal, majd fedő alatt gyöngyözve puhára főzzük. Amikor kellően megpuhult, botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn egy másik lábasba átszűrjük (passzírozzuk) a forró levest. A tejszínt egy keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és alaposan elkeverjük. Két merőkanál forró lével kiegyenlítjük a tejszín hőmérsékletét, majd hozzáöntjük a leveshez (innentől már nem szabad forralni a levest). Folyamatos kevergetés mellett, forráspont alatt tartva sűrítjük. A felszeletelt kalácsot egy tepsire helyezzük, megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben 5–10 perc alatt megpirítjuk. A meleg levest a pirítóssal tálalva fogyasztjuk.