Feltöltés dátuma: 2023.03.28.

Kovács Bence receptje (videóval)

Póréhagyma-krémleves sajtos kaláccsal

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma (kalács nélkül):
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
239 kcal 10 g 12 g 24 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 400 g póréhagyma,
  • 500 ml zöldségalaplé,
  • 100 ml tejszín (10%-os),
  • 1 db tojássárgája,
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma,
  • só,
  • bors,
  • 20 ml olaj,
  • 4 szelet teljes kiőrlésű kalács (30 g/szelet),
  • 40 g reszelt light sajt.

A recept elkészítése

A póréhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és egy mélyebb lábasban olajon kevés sóval ízesítve megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, felöntjük az alaplével, ízesítjük frissen őrölt borssal, majd fedő alatt gyöngyözve puhára főzzük. Amikor kellően megpuhult, botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn egy másik lábasba átszűrjük (passzírozzuk) a forró levest. A tejszínt egy keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és alaposan elkeverjük. Két merőkanál forró lével kiegyenlítjük a tejszín hőmérsékletét, majd hozzáöntjük a leveshez (innentől már nem szabad forralni a levest). Folyamatos kevergetés mellett, forráspont alatt tartva sűrítjük. A felszeletelt kalácsot egy tepsire helyezzük, megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben 5–10 perc alatt megpirítjuk. A meleg levest a pirítóssal tálalva fogyasztjuk.

Megjelent a diabetes2023/1. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!