Feltöltés dátuma: 2023.03.28.

Kovács Bence receptje

Kecskesajttal töltött csirkekorong kakukkfüves sárgarépakörettel, céklapürével és jus-vel

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
518 kcal 37 g 33 g 18 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 db tojássárgája,
  • 1 levél medvehagyma,
  • 8 szelet bacon,
  • ízlés szerint só,
  • őrölt bors.

A püréhez

  • 200 g cékla (megtisztítva),
  • 3 levél medvehagyma,
  • ízlés szerint só,
  • őrölt bors.

A körethez

  • 600 g sárgarépa,
  • 1 tk. kakukkfű,
  • ízlés szerint só,
  • 20 ml olaj.

A jus-höz

  • a csirke leeső részei,
  • 30 g paradicsomsűrítmény,
  • 10 ml olaj,
  • só ízlés szerint,
  • őrölt bors,
  • 1 kk. teljes kiőrlésű liszt,
  • ha szükséges, alaplé vagy víz.

Előkészítünk négy kör alakú sütőformát. A csirkemellet felszeleteljük, majd ételformázóval a 12 db, a sütőformába illő méretű korongot vágunk belőle. A leeső részeket félrerakjuk a jus-höz. Egy levél medvehagymát finomra vágnuk. Egy keverőtálba reszeljük a kecskesajtot, összekeverjük a krémsajttal, sóval, borssal és a medvehagymával. Az egyik kör alakú forma aljába helyezzünk egy csirkemellkorongot, majd teszünk rá egy kanál kecskesajtos krémet, arra egy újabb húskorongot, ismét egy kanál krémet, majd csirkemellel zárjuk. A maradék három formát hasonlóan rétegezzük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük őket. A formákból kivett csomagokat 2-2 szelet baconnal burkoljuk, és a sütőben rápirítjuk. A megtisztított sárgarépát feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk sóval és kakukkfűvel. 180 fokon 20–25 percig sütjük. A céklát héjában puhára főzzük, kihűtjük, meghámozzuk és turmixgéppel a medvehagymával, sóval és borssal ízesítve finomra pürésítjük. A jus-höz a megmaradt csirkehúst apró kockára daraboljuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a csirkehúst lepirítjuk. Adjuk hozzá a paradicsompürét és pirítsuk szép barnára (vigyázzunk, nehogy odaégjen). Öntsük fel vízzel vagy alaplével, 2–3-szor pirítsuk vissza zsírjára, majd szűrjük le és a tűzre visszatéve állítsuk be a mártás állagát, ha szükséges, ízesítsük sóval és borssal. Adagonként kb. 3 evőkanálnyi pecsenyelére lesz szükségünk. Melegen tálaljuk a húst a pürével, a sárgarépakörettel és a ­mártással.

Megjelent a diabetes2023/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!