Gasztroblogger a Receptsarokban
Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

1 darab tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
107 kcal | 3 g | 6 g | 9 g |
Hozzávalók 30 darabhoz
- 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 100 g búzaliszt,
- 150 g margarin,
- 100 ml tejföl (20%-os),
- 100 ml tej (2,8%-os),
- 100 g tubusos Mackó sajt,
- 20 g friss élesztő,
- 1 tk. cukor,
- 1 db tojássárgája,
- 1 db kisebb tojás a kenéshez,
- 1 ek. sikér,
- 1 tk. só,
- 40 g reszelt sajt a szóráshoz.
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. Összekeverjük a kétféle lisztet, a sikért és a sót, hozzáadjuk a felkockázott margarint és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, a Mackó sajtot és a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. A tésztát lisztezett kelesztőtálba tesszük, langyos helyen egy órát kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a pogácsákat, letakarjuk konyharuhával, és 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük a pogácsák tetejét felvert egész tojással, és ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, légkeverésen süssük 170 fokon 20 perc alatt aranybarnára.