Feltöltés dátuma: 2023.01.19.

Gasztroblogger a Receptsarokban

Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

Illusztráció
1 darab tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
107 kcal 3 g 6 g 9 g

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
  • 100 g búzaliszt,
  • 150 g margarin,
  • 100 ml tejföl (20%-os),
  • 100 ml tej (2,8%-os),
  • 100 g tubusos Mackó sajt,
  • 20 g friss élesztő,
  • 1 tk. cukor,
  • 1 db tojássárgája,
  • 1 db kisebb tojás a kenéshez,
  • 1 ek. sikér,
  • 1 tk. só,
  • 40 g reszelt sajt a szóráshoz.

A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. Összekeverjük a kétféle lisztet, a sikért és a sót, hozzáadjuk a felkockázott margarint és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, a Mackó sajtot és a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. A tésztát lisztezett kelesztőtálba tesszük, langyos helyen egy órát kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a pogácsákat, letakarjuk konyharuhával, és 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük a pogácsák tetejét felvert egész tojással, és ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, légkeverésen süssük 170 fokon 20 perc alatt aranybarnára.

Megjelent a diabetes2022/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!