Gasztroblogger a Receptsarokban
Húsgombóc kapormártásban
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
419 kcal | 19 g | 31 g | 13 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 g darált sertéscomb,
- 60 g vöröshagyma,
- 20 g zsemlemorzsa,
- 1 kk. ételízesítő,
- só,
- őrölt feketebors,
- 50 ml napraforgóolaj a sütéshez.
A kapormártáshoz
- 1 cs. kapor,
- 50 g vaj,
- 20 g liszt,
- 10 ml napraforgóolaj,
- 1 db húsleveskocka,
- 300 ml tej (2,8%-os),
- csipet só,
- csipetnyi őrölt fehérbors,
- ½ db citrom leve,
- 1 tk. eritrit.
A vöröshagymát meghámozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel, hozzátesszük a zsemlemorzsát és alaposan összegyúrjuk. A masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk. Az olajat öntsük egy felhevített serpenyőbe, amikor forró az olaj, helyezzük bele a húsgombócokat és pár perc alatt, többször átforgatva süssük szép aranybarnára. Ezután szedjük ki a zsiradékból és felhasználásig tegyük félre. A kaprot megmossuk és finomra vágjuk. A tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne a leveskockát. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, és kevergetve pároljuk pár percig. Ezután megszórjuk a liszttel, lepirítjuk, és felöntjük a tejjel. Kézi habverővel simára keverjük, közben ízlés szerint ízesítsük sóval, édesítőszerrel, őrölt borssal. Állandó keverés mellett addig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön. Az előzőleg megsütött húsgombócokat belehelyezzük és főzzük még pár percig. Ha túl sűrűnek találnánk a mártást, adhatunk hozzá még egy kevés tejet, és úgy főzzük tovább. Végül hozzáadjuk a citromlevet. Tálaláskor a húsgombócokat a kapormártással együtt szedjük tányérba.