Feltöltés dátuma: 2022.12.05.

Gasztroblogger a Receptsarokban

Diós kalács

Illusztráció
1 szelet tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
202 kcal 8 g 11 g 16 g

Hozzávalók 15 szelethez

  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
  • 250 ml tej (2,8%-os),
  • 70 g finom búzaliszt,
  • 40 g sikér,
  • 40 g vaj,
  • 25 g friss élesztő,
  • 5 g cukor,
  • csipet só,
  • 1/2 ek. eritrit.

A töltelékhez

  • 200 g darált dió,
  • kb. 50 ml tej (2,8%-os),
  • 30 g eritrit,
  • 1 tk. vaníliaaroma,
  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 db tojássárga
  • + pici tej a kalács lekenéséhez.

Az élesztőt futtassuk fel pár perc alatt kb. 150 ml édes, langyos tejben. A kétféle lisztet, a sikért, az eritritet és a sót keverjük össze. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A keverőtálba öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a maradék langyos tejet, szitáljuk hozzá a lisztes keveréket. Ezután kezdjük el a robotgép dagasztókarjával megdagasztani a tésztát, pár perc után csorgassuk hozzá a felolvasztott vajat, és addig dagasszuk, míg teljesen sima tésztát kapunk. A kelesztőtálat lisztezzük ki, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki kb. 1–1,5 cm vastag téglalap alakúra és kenjük meg az előzőleg elkészített diós töltelékkel. A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és keverjünk hozzá annyi tejet, hogy kenhető, de nem túl lágy masszát kapjunk. A kinyújtott tésztára egyenletesen kenjük rá a diós tölteléket, majd tekerjük fel. A formát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele a kalácsot. Takarjuk le egy konyharuhával, és langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra. Az újra megkelesztett tésztát kenjük le a tojássárgával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és 170 fokon kb. 30 perc alatt süssük szép aranybarnára. Ha lehet, használjuk a légkeveréses funkciót. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen. Tálalás előtt 15 egyforma, egyenletes szeletre vágjuk fel a kalácsot, úgy kínáljuk. A tésztája annak ellenére, hogy teljes kiőrlésű liszttel készült, könnyű és foszlós.

Megjelent a diabetes2022/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!