Gasztroblogger a Receptsarokban
Diós kalács
1 szelet tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
202 kcal | 8 g | 11 g | 16 g |
Hozzávalók 15 szelethez
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 250 ml tej (2,8%-os),
- 70 g finom búzaliszt,
- 40 g sikér,
- 40 g vaj,
- 25 g friss élesztő,
- 5 g cukor,
- csipet só,
- 1/2 ek. eritrit.
A töltelékhez
- 200 g darált dió,
- kb. 50 ml tej (2,8%-os),
- 30 g eritrit,
- 1 tk. vaníliaaroma,
- 1 kk. őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 db tojássárga
- + pici tej a kalács lekenéséhez.
Az élesztőt futtassuk fel pár perc alatt kb. 150 ml édes, langyos tejben. A kétféle lisztet, a sikért, az eritritet és a sót keverjük össze. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A keverőtálba öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a maradék langyos tejet, szitáljuk hozzá a lisztes keveréket. Ezután kezdjük el a robotgép dagasztókarjával megdagasztani a tésztát, pár perc után csorgassuk hozzá a felolvasztott vajat, és addig dagasszuk, míg teljesen sima tésztát kapunk. A kelesztőtálat lisztezzük ki, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki kb. 1–1,5 cm vastag téglalap alakúra és kenjük meg az előzőleg elkészített diós töltelékkel. A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és keverjünk hozzá annyi tejet, hogy kenhető, de nem túl lágy masszát kapjunk. A kinyújtott tésztára egyenletesen kenjük rá a diós tölteléket, majd tekerjük fel. A formát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele a kalácsot. Takarjuk le egy konyharuhával, és langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra. Az újra megkelesztett tésztát kenjük le a tojássárgával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és 170 fokon kb. 30 perc alatt süssük szép aranybarnára. Ha lehet, használjuk a légkeveréses funkciót. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen. Tálalás előtt 15 egyforma, egyenletes szeletre vágjuk fel a kalácsot, úgy kínáljuk. A tésztája annak ellenére, hogy teljes kiőrlésű liszttel készült, könnyű és foszlós.