Bíró Sára receptje
Nyúlsült pörgős bulgurral
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
719 kcal | 50 g | 35 g | 49 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 db nyúlcomb (800 g),
- 100 g vöröshagyma,
- 100 ml fehérbor,
- 100 ml húsleveslé,
- 50 g póréhagyma (a fehér része),
- 30 g olívaolaj,
- 50 g aszalt paradicsom,
- 1 db zöldpaprika,
- 40 g vaj,
- só,
- frissen őrölt bors.
A bulgurhoz
- 200 g bulgur,
- 50 g póréhagyma,
- 20 g olívaolaj,
- friss, vágott vagy szárított petrezselyemzöld,
- lestyán,
- só.
Feldaraboljuk a nyúlhúst, megmossuk, majd papírtörlőn leitatjuk a vizet róla. Sózzuk, borsozzuk és legalább 10 percig pihentetjük. Egy mélyebb tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, beleöntünk négy evőkanálnyi olajat. Ha felmelegedett, rátesszük a felaprított vöröshagymát, a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomot és zöldpaprikát, kissé megpirítjuk. Erre tesszük rá a nyúlcombokat, kevés húsleveslét öntünk hozzá, és fedő alatt elkezdjük párolni. Amikor a hús már félig puha, hozzáadjuk a vajat, ráöntjük a bort, és fedő alatt tovább pároljuk, ameddig a hús megpuhul. Ha elpárolgott a folyadék, hagyjuk kicsit pirulni a húst. Tálalás előtt még lefedve pihentessük 10–15 percet. Míg a hús párolódik, elkészítjük a köretet. Egy felhevített serpenyőben két evőkanálnyi olívaolajon megpirítjuk a bulgurt. Hozzáadjuk az apróra vágott póréhagymát, a petrezselyemzöldet, egy csipet szárított lestyánt. Dupla mennyiségű vízzel felengedjük, megsózzuk és lefedve pároljuk. Amikor majdnem teljesen elpárolódott a folyadék, lezárjuk a lángot, lefedve hagyjuk 10–15 percig pihenni.

Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).