Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2022.11.07.

Bíró Sára receptje

Nyúlsült pörgős bulgurral

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
719 kcal 50 g 35 g 49 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 db nyúlcomb (800 g),
  • 100 g vöröshagyma,
  • 100 ml fehérbor,
  • 100 ml húsleveslé,
  • 50 g póréhagyma (a fehér része),
  • 30 g olívaolaj,
  • 50 g aszalt paradicsom,
  • 1 db zöldpaprika,
  • 40 g vaj,
  • só,
  • frissen őrölt bors.

A bulgurhoz

  • 200 g bulgur,
  • 50 g póréhagyma,
  • 20 g olívaolaj,
  • friss, vágott vagy szárított petrezselyemzöld,
  • lestyán,
  • só.

Feldaraboljuk a nyúlhúst, megmossuk, majd papírtörlőn leitatjuk a vizet róla. Sózzuk, borsozzuk és legalább 10 percig pihentetjük. Egy mélyebb tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, beleöntünk négy evőkanálnyi olajat. Ha felmelegedett, rátesszük a felaprított vöröshagymát, a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomot és zöldpaprikát, kissé megpirítjuk. Erre tesszük rá a nyúlcombokat, kevés húsleveslét öntünk hozzá, és fedő alatt elkezdjük párolni. Amikor a hús már félig puha, hozzáadjuk a vajat, ráöntjük a bort, és fedő alatt tovább pároljuk, ameddig a hús megpuhul. Ha elpárolgott a folyadék, hagyjuk kicsit pirulni a húst. Tálalás előtt még lefedve pihentessük 10–15 percet. Míg a hús párolódik, elkészítjük a köretet. Egy felhevített serpenyőben két evőkanálnyi olívaolajon megpirítjuk a bulgurt. Hozzáadjuk az apróra vágott póréhagymát, a petrezselyemzöldet, egy csipet szárított lestyánt. Dupla mennyiségű vízzel felengedjük, megsózzuk és lefedve pároljuk. Amikor majdnem teljesen elpárolódott a folyadék, lezárjuk a lángot, lefedve hagyjuk 10–15 percig pihenni.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2022/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!